Hlavní obsah

Osm stovek kamer zabírá šedesát dopravních úseků. Podívejte se do míst, odkud se řídí doprava v Praze

Reportáž z centrálního dispečinku městské dopravy.Video: Barbora Kalátová

 

Reklama

V pátek odpoledne, tedy v době, kdy bývá situace na silnicích nejhorší, jsme se byli podívat v Hlavní dopravní řídící ústředně. Ta dohlíží na dopravu v Praze a koordinuje ji.

Článek

Nejfrekventovanější pražské oblasti, třeba Barandovský most nebo Pražský okruh, nepřetržitě střeží pracovníci Hlavní dopravní řídící ústředny (HDŘÚ). Jde o šest lidí - tři operátory policie a tři operátory Informačního dopravního centra. Ti na ústředně sledují provoz a jsou připraveni dopravu kdykoli koordinovat.

V jednu chvíli v ústředně sledují šedesát úseků, k dispozici mají na osm set kamer.

Informace sem chodí z takzvaného jednotného systému dopravních informací, což je třeba policice, hasičský záchranný sbor, záchranná služba. HDŘÚ právě tyto informace skrze Národní dopravní informační centrum přijímá. Na ně okamžitě reagují jak operátoři dopravního informačního centra, tak operátoři policie. Informace, které zpracují, se dostanou na informační tabule. Těch má HDŘÚ v hlavním městě zhruba sedmdesát. Tato ústředna sleduje celou Prahu, radiály, Městský okruh, hlavní komunikace - například Barrandovský most, Nuselský most nebo třeba nový komplex tunel Blanka.

Reklama

Související témata:

Doporučované