Hlavní obsah

Osm týdnů chrlí lávu, teď poprvé zabíjela

Erupce sopky na ostrově La PalmaVideo: AP

 

Reklama

Sopečná erupce na ostrově La Palma má první oběť, muž zemřel při odstraňování popela.

Článek

Erupce sopky na jednom ze španělských Kanárských ostrovů, která trvá už osm týdnů, si vyžádala první oběť. Stal se jí sedmdesátiletý muž, který zemřel při odstraňování sopečného popela ze svého domu, informoval deník El País.

Okolnosti úmrtí vyšetřuje policie. Ráno také na ostrově La Palma zaznamenali zemětřesení o síle pěti stupňů, které bylo podle televize RTVE cítit i na dvou dalších Kanárských ostrovech.

Pět stupňů je nejvyšší hodnota, jaké otřesy od počátku erupce sopky 19. září dosáhly. Seizmologové zaznamenali podobné hodnoty již několikrát. Počty zemětřesení i emise oxidu siřičitého několik dní klesají, uvedli v pátek vulkanologové. Stále však podle nich nelze odhadnout, kdy erupce sopky v masivu Cumbre Vieja skončí.

Sedmdesátiletého muže nalezli v sobotu ráno mrtvého u jeho domu v uzavřené zóně, která je v okolí místa, kde láva vtéká do moře. Místní obyvatelé nicméně smí do svých domovů s povolením úřadů zajít, a to vždy podle aktuálních meteorologických podmínek. Povolení měl i muž, který se stal první nepřímou obětí erupce této sopky. Obětem či zraněním zabránily místní úřady evakuací tisíců lidí.

Už několik dnů také španělské námořnictvo v postižené oblasti po moři vozí zemědělce na jejich farmy, k nimž jim láva odřízla cestu po silnici. Sopka zničila rozsáhlé plochy banánovníkových plantáží, některé přímo, jiné zasypal sopečný popel. Láva na ostrově od počátku erupce zaplavila na tisíc hektarů a zničila na 1500 budov. Na ostrově La Palma, jehož rozloha je 708 kilometrů čtverečních, žije na 83 500 obyvatel.

Reklama

Doporučované