Hlavní obsah

Osm zpráv, které vám mohly uniknout. Co se děje ve světě kromě koronaviru

Foto: Profimedia.cz

V Indonésii chrlí sopka Anak Krakatoa, která v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. (Archivní snímek)

Reklama

Ve stínu aktuální krize zapadají zprávy ze světa, které by se jinak dostaly na přední strany novin. Další kauza producenta Weinsteina, boje v Sýrii, velmi aktivní sopky na Islandu a v Indonésii a další opomenuté zprávy.

Článek

Predátor Weinstein čelí dalšímu obvinění

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein půjde opět k soudu, z vězení, kde si odpykává 23 let za znásilnění a sexuální nátlak. Losangeleská prokuratura Weinsteina obvinila ze sexuálního napadení ženy v hotelu v Beverly Hills před deseti lety.

Kvůli hollywoodskému skandálu se po celém světě rozšířila kampaň #MeToo, která upozorňuje na sexuální násilí a obtěžování. Samotného Weinsteina obvinilo na devadesát žen.

Aktivní sopečný Island

Na Islandu se k životu probudila vulkanická oblast, která spala osm set let. Od konce ledna poloostrov Reykjanes zažil více než osm tisíc zemětřesení. Území se nachází jihozápadně od islandského hlavního města Reykjavík. A leží blízko, přibližně patnáct kilometrů, od mezinárodního letiště.

Geologové hlásí, že je poloostrov protkán asi pěti vulkanickými systémy. Ty se ale velmi vzácně probudily koordinovaně v jeden čas. Naposled se takto chovaly mezi desátým a třináctým stoletím minulého tisíciletí. Dlouhé erupce jsou pro islandské sopky vzácné, běžně chrlí několik let a potom opět utichnou.

Obavy panují z rozšíření sopečného prachu po okolí. To by se mohlo týkat právě i letiště. „Nejhorším scénářem by bylo, kdyby se láva dostala až do města Grindavík,“ říká pro The Guardian Kristín Jónsdóttirová z tamního meteorologického úřadu. Podle úřadů je možné, že lidé žijící v oblasti budou muset být po mnoho generací připraveni k okamžité evakuaci.

Chrlí také indonéská sopka

V pátek večer se k životu probudila také indonéská sopka Anak Krakatoa. V prosinci roku 2018 erupce stejné sopky zapříčinila vlnu tsunami, která zabila více než 400 lidí. Tehdy erupce vyvolala podmořský sesuv půdy.

Tamní úřad pro zvládání přírodních katastrof vydal varování druhého nejvyššího stupně. Jméno „Anak“ znamená „dítě“, a to proto, že se sopka začala vytvářet před devadesáti lety na místě původního vulkánu Krakatoa.

Boje v Sýrii

Ani válka v Sýrii nespí. Podle pátečních zpráv bojovníci teroristického hnutí Islámský stát překvapivě zaútočili na vojenské základny ve střední Sýrii. Zemřelo nejméně 18 syrských vojáků.

Asadovi vojáci s ruskou podporou útok u pouštního města Al-Sukhnah odvrátili, podle informací Syrské organizace pro lidská práva zemřelo jedenáct vojáků. Jednalo se tak o nejkrvavější střet od prosince minulého roku.

Venezuela a kolaps zdravotnictví

Už mnoho let se Venezuela potýká s krizí zdravotnického systému, který je ještě jeden z nejlepších v Jižní Americe. The New York Times přicházejí s rozsáhlou reportáží s ústřední postavou těhotné dvacetileté Milagros Vásquezové, jež obchází několik nemocnic a hledá lékařskou pomoc.

Ve všech nemocnicích jí doktoři řekli, že nemají inkubátor, který její dítě bude potřebovat, nebo že nemají sterilní nástroje. Právě porodnictví trpí ze všech oborů nejvíce. Nedostatkem přístrojů a materiálu. Doktoři jsou nuceni ženy odmítat a posílat je pryč. A lékaři tak kvůli své práci, ale také kvůli svým rodinám, opouštějí zemi.

Česko v hledáčku světových médií

Britský list The Guardian si všímá diplomatických sporů mezi Ruskem a Českou republikou. Vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil trestní stíhání kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva v pražských Dejvicích. „Rusko v Česku nemá žádnou legální soudní pravomoc,“ připomínají britští novináři.

Notre-Dame vstala z popela

Jen pět dní chybělo do ročního výročí velkého požáru, který zastihl jednu z nejslavnějších katedrál na světě, pařížskou Notre-Dame. Na Velký pátek opět obživla při malé mši, která se v katedrále odehrála. Místo je stále zavřené pro veřejnost, nejen kvůli současné krizi. Budova se rekonstruuje a není zatím dostatečně stabilní.

Mši vysílala francouzská televize. Arcibiskup Michel Aupetit uctil trnovou korunu, která 15. dubna přežila bez újmy plameny požáru. „Chceme vyslat naději,“ řekl Aupetit. Vedle biblických textů se ale při mši četli světští francouzští autoři, jako jsou Paul Claudel nebo Charles Péguy.

Joe Biden hledá ženu

Tedy jako svoji viceprezidentku do boje o Bílý dům. Odstoupení Bernieho Sanderse z demokratického boje o prezidentský úřad bylo v tomto týdnu ve Spojených státech politickou zprávou číslo jedna. Joe Biden má nyní vyklizené pole a začíná řešit souboj s dosavadním prezidentem Donaldem Trumpem. A jednou z hlavních otázek je, koho si vybere do svého tandemu.

Biden oznámil, že to bude žena. Americká média mají vytipovaných asi deset političek, které by Bidenovi mohly pomoct oslovit voličské skupiny, u nichž má Biden slabší pověst. Živě se hovoří o dvou ženách, které samy do prezidentského úřadu kandidovaly - o Kamale Harrisové a Amy Klobucharové.

Reklama

Související témata:

Doporučované