Hlavní obsah

Osmdesát dravců na palubě letadla. Každý s vlastním pasem za tisíce

Fotka s osmdesáti sokoly na palubě letadla se stala virálovým hitem, v arabských zemích je to ale běžná věc.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Pro Evropany se kuriózní fotka s osmdesáti sokoly na palubě letadla během chvíle stala virálovým hitem. Letecká přeprava dravců je v arabských zemích normální.

Článek

Osm desítek sokolů přepravovala letecká společnost Royal Jordanian Airlines do města Džidda v Saúdské Arábii, patřily arabskému princi. V těchto zemích jde ale už o normální věc.

Několik dravců v rámci jednoho letu přepraví i aerolinky Qatar, Emirates, Etihad. Maximální počet se zřejmě odvíjí od toho, kolik je majitel schopen zaplatit.

Pro přepravu je ale nutné pořídit dravci speciální pas, který stojí v přepočtu něco přes tři tisíce korun a platí po dobu tří let. Ministerstvo životního prostředí ve Spojených arabských emirátech vydalo 28 tisíc takových pasů v letech 2002 až 2013. Je to známka toho, že se trend sokolnictví do těchto zemí znovu vrátil. Vycvičený sokol na rameni je totiž pro jeho majitele symbolem odvahy a svobody.

Pokud se tedy chystáte letět do některé z arabských zemí, připravte se, že možná právě vedle vás bude sedět sokol. Jak to pak v letadle může vypadat, si pusťte ve videu nad článkem.

O nejbezpečnějších aerolinkách jsme informovali zde:

Reklama

Doporučované