Hlavní obsah

OSN a Amnesty International tlačí na vyšetření Mursího smrti

Foto: Reuters

Muhammad Mursí.

Reklama

Organizace Amnesty International a OSN vyzvaly k transparentnímu vyšetření Mursího smrti, kterou jeho strana Muslimské bratrstvo označila za vraždu.

Článek

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel na následky srdečního infarktu. Podle agentury Reuters o tom informovala egyptská státní televize s odvoláním na lékařské zdroje. Sedmašedesátiletý islamistický politik zkolaboval v pondělí v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Jeho právník oznámil, že Mursí byl v úterý pohřben v Káhiře za přítomnosti příbuzných.

Mursí se podle svého advokáta po přibližně pětiminutovém proslovu u soudu skácel k zemi a zemřel dříve, než jej stihli převézt do nemocnice. Podle zdroje egyptské televize se Mursímu, který byl diabetikem a měl vysoký krevní tlak, dostávalo během procesu péče v soukromé nemocnici v Káhiře. Jeho příznivci naopak tvrdí, že úřady péči o něj zanedbávaly.

K nezávislému vyšetření Mursího smrti vyzval především Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR). „Po každém náhlém úmrtí ve vazbě musí následovat rychlé, nestranné, důkladné a transparentní vyšetřování prováděné nezávislým orgánem, aby se objasnila příčina smrti,“ uvedl mluvčí OHCHR Rupert Colville. Za vyšetření exprezidentovy smrti se postavila i organizace Amnesty International.

Podle egyptského tisku se zpráva o Mursího smrti rychle roznesla v egyptských věznicích, kde se konaly modlitby za zesnulého. Někteří z vězňů plakali, jako by jim umřel člen rodiny, ti mladší vyjadřovali rozhořčení, ale starší emoce uklidňovali. V Egyptě jsou za mřížemi tisíce členů Muslimského bratrstva.

Příznivci tohoto hnutí uspořádali početná shromáždění v Ankaře a v Istanbulu k uctění Mursího památky. Někteří z jeho smrti vinili egyptskou vládu. V centru Ankary se za něj modlilo asi 500 lidí, někteří volali „Vrah Sísí, mučedník Mursí”. Na symbolický Mursího pohřeb přišlo v Istanbulu několik tisíc lidí, včetně tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, který už v pondělí Mursího označil za mučedníka.

Egyptský hlavní prokurátor uvedl, že lékaři podrobně prozkoumají tělo, aby zjistili příčinu smrti. Později prokuratura oznámila, že povolení k pohřbu bylo vydáno po ukončení pitvy. Mursího skon patrně zvýší mezinárodní tlak na egyptskou vládu, aby zlepšila přístup k lidským právům a zvláště podmínky ve věznicích, napsala agentura Reuters.

Mursí se podle egyptských úřadů kvůli svému zdravotnímu stavu obrátil na soud naposledy v roce 2017 se žádostí, aby se mohl léčit na vlastní náklady, a soud mu vyhověl. Zdravotní prohlídka z téhož roku ukázala, že exprezident trpí cukrovkou.

Mursí byl zadržován ve zvláštním křídle věznice Tura, kde jsou podle ochránců lidských práv vězni drženi v podmínkách, které jsou na mezinárodní i egyptské poměry hluboce podprůměrné.

Egypťané Mursího zvolili v roce 2012 hlavou státu v prvních demokratických volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. O vrcholnou funkci se ucházel jako kandidát Muslimského bratrstva.

Armáda v čele s tehdejším ministrem obrany Sísím svrhla Mursího po masivních protestech proti Muslimskému bratrstvu v roce 2013. Sísí byl následně zvolen prezidentem a od té doby tvrdě zakročil proti islamistům a dalším svým odpůrcům.

Ve vězení si Mursí odpykával dvacetiletý trest za podněcování k násilí a zabíjení demonstrantů při protestech z prosince 2012. Za špionáž pro Katar byl také odsouzen na doživotí, což v Egyptě znamená 25 let vězení. Dřívější rozsudek smrti mu byl zrušen, souzen byl ale také v řadě dalších kauz.

Reklama

Doporučované