Hlavní obsah

OSN: Asadův režim používal chemické zbraně, mezinárodní právo porušil i nálet USA u Aleppa

Vyšetřovací komise OSN tvrdí, že syrská vláda používala v občanské válce chemické zbraně.

 

Reklama

Syrská vláda použila v občanské válce chemické zbraně nejméně sedmadvacetkrát ze třiatřiceti případů, které vyšetřovatelé OSN zdokumentovali.

Článek

Síly syrského prezidenta Bašára Asada použily v občanské válce více než dvacetkrát chemické zbraně.

Uvádí to zpráva vyšetřovací komise OSN, která byla tento týden zveřejněna.

Chemické zbraně byly nasazeny i při dubnovém útoku v Chán Šajchúnu, který si vyžádal přes 80 životů, píše komise.

Na chemický útok v Chán Šajchúnu reagovaly Spojené státy vůbec prvním leteckým útokem na syrskou vojenskou základnu.

Asadova vláda použití sarinu v minulosti popřela, plyn se podle ní do ovzduší dostal z povstaleckého skladu zbraní, který syrská armáda zasáhla.

V rámci pátrání po pachateli útoku v Chán Šajchúnu v provincii Idlib vyšetřovatelé OSN vyslechli 43 svědků, zkoumali satelitní snímky či fotky zbytků bomb. K místu útoku komisaři podle předsedy komise Paula Pinheira neměli přístup, ale nezabránilo to v odhalení faktů.

Celkem vyšetřovatelé zdokumentovali třiatřicet chemických útoků, z nichž sedmadvacet spáchaly síly syrského prezidenta Bašára Asada, u zbylých šesti je pachatel neznámý.

Vyšetřovací komise informovala také o znepokojivě vysokém počtu civilních obětí při náletech mezinárodní koalice, která pod vedením USA podporuje arabsko-kurdské síly.

Spojené státy podle zprávy dokonce porušily mezinárodní právo při náletech na mešitu poblíž Aleppa, kde zemřelo 38 lidí včetně dětí. Za válečný zločin to ale OSN neoznačila. Američané tvrdili, že šlo o útok na shromáždění Al-Káidy, pro toto tvrzení ale komise nenašla žádné důkazy.

Reklama

Doporučované