Hlavní obsah

OSN: Barmští generálové by měli být stíháni za genocidu, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti

Podle vyšetřovatelů OSN by velitelé barmské armády by měli být souzeni kvůli genocidě.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Nezávislí vyšetřovatelé OSN po prošetření případu Rohingů v Barmě vyzvali k obvinění velitelů barmské armády z genocidy. Případ doporučují předat k Mezinárodnímu soudnímu dvoru v Haagu.

Článek

Vrchní velitel barmské armády a dalších pět generálů by mělo být stíháno za genocidu spáchanou na muslimském etniku Rohingů, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti. Uvedli to nezávislí vyšetřovatelé OSN, kteří obvinili barmské vojáky z masového vraždění a znásilňování menšinových Rohingů.

Barmská vláda vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij podle vyšetřovatelů nevyužila svého postavení, aby zločinům zabránila a aby ochránila civilní obyvatelstvo, a tak k páchání těchto zvěrstev přispěla.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. Poté, co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili v barmském Arakanském státě na řadu policejních stanovišť, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Od té doby z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo asi 700 tisíc Rohingů, kteří nyní žijí v největším uprchlickém táboře na světě. Z toho by měli být převezeni zpět do Barmy, podle dohody mezi Barmou a Bangladéšem.

„Nejvyšší generálové Barmy, včetně vrchního velitele Min Aun Hlaina, musejí být vyšetřováni a stíháni za genocidu v Arakanském státě na severu země, jakož i za zločiny proti lidskosti a válečné zločiny v Arakanském, Kačjinském a Šanském státě,“ uvedli u příležitosti zveřejnění své zprávy vyšetřovatelé OSN.

„Barmská vůdkyně Su Ťij nevyužila svého postavení de facto v čele vlády ani své morální autority, aby se postavila proti událostem v Arakanském státě či aby jim zabránila. Svým jednáním tak civilní úřady k páchání zvěrstev přispěly,“ konstatovali dále vyšetřovatelé.

Důkazní materiály

Kancelář prezidentky podle CNN všechna obvinění barmské armády ze zločinů popírá s tím, že k nim nejsou žádné důkazy, i přesto ale plánuje sestavit vyšetřovací komisi, která obvinění vyšetří. Vyšetřovatelé OSN získali výpovědi od 875 obětí a svědků, kromě toho jako důkazní materiál použili i satelitní snímky.

Organizace Lékaři bez hranic, která působí v největším bangladéšském uprchlickém táboře, uvedla, že od srpna minulého roku do letošního května lékaři ošetřovali 443 znásilněných žen, podle Rady bezpečnosti OSN bylo v táboře ošetřeno 2 700 žen. Podle CNN v posledních měsících narostla v táboře porodnost, přesné číslo ale nelze určit, mnoho žen porodí doma, většinou proto, že o jejich těhotenství nikdo neví.

Barmě vládne Su Ťijina Národní liga pro demokracii. Ústava přetrvávající z dob junty nicméně brání někdejší disidentce stát se prezidentkou.

Reklama

Doporučované