Hlavní obsah

OSN chce kvůli smrti Chášakdžího mezinárodní vyšetřovací tým

OSN požaduje, aby k vyšetřování vraždy novináře Chášakdžího měli přístup i mezinárodní experti.Video: Klára Mališová, AP, Reuters

 

Reklama

Organizace spojených národů požaduje, aby se vyšetřování vraždy novináře Džamála Chášakdžího mohli účastnit i mezinárodní experti. Zároveň žádá, aby Saúdská Arábie zveřejnila, kde se nachází novinářovo tělo, které dosud nebylo nalezeno.

Článek

Požadavek na účast mezinárodních vyšetřovatelů v úterý vznesla komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová. Pro vyřešení podle jejích slov „šokujícího a nestydatého zločinu” je nesmírně nutné forenzní vyšetření a pitva. Bacheletová zároveň zdůraznila, že by nezávislí experti měli mít přístup k důkazům a svědkům, a vyzvala Saúdskou Arábii, aby zveřejnila, kde se nachází dosud nenalezené novinářovo tělo.

Konzulát v Istanbulu, kde došlo na začátku října k zabití Chášakdžího, v úterý navštívil prokurátor Saúdské Arábie. Toho turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval, aby se nesnažil krýt některé lidi při vyšetřování a aby zjistil, kdo dal k vraždě příkaz.

Saúdští vyšetřovatelé zatkli v souvislosti s případem 18 podezřelých osob, které chtějí soudit v Saúdské Arábii. Turecko získalo jejich výpovědi, nyní však žádá přímo o vydání zadržených.

Džamál Chášakdží byl na konzulátu naposledy spatřen druhého října, Saúdská Arábie však jeho vraždu přiznala až po více než čtrnácti dnech. Stále není jasné, kdo za činem stál a kde se nachází novinářovo tělo.

Bývalá poradkyně pro národní bezpečnost Susan Riceová ke kauze v listu The New York Times napsala, že tato „odporná vražda vyvolává otázku, jíž se chce současná administrativa Donalda Trumpa vyhnout. Totiž, zda Spojené státy mohou nadále spolupracovat se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem“. V komandu, které bylo na konzulátu ve stejné době jako Chášakdží, byli i členové princovy bezpečnostní služby a Turecko od počátku poukazuje na to, že toto komando novináře zabilo a jednalo podle příkazů z nejvyšších míst v Rijádu.

Novinářova snoubenka Hatice Cengizová v Londýně vyjádřila nad postojem Washingtonu zklamání a prezidenta Trumpa vyzvala, aby nedovolil zastřít pravdu o novinářově vraždě.

Reklama

Doporučované