Hlavní obsah

OSN: Čína už nebude nejlidnatější zemí světa, předežene ji Indie. USA na 3. místě nahradí Nigérie

Čína už nebude nejlidnatější zemí světa.Video: Jana Lipská, AP, Reuters

 

Reklama

Indie bude do roku 2027 nejlidnatější zemí světa, čímž předčí dosavadní Čínu. Nigérie by měla kolem roku 2050 sesadit USA z pozice země s třetím největším počtem obyvatel. Organizace spojených národů (OSN) v nové zprávě rovněž varuje před stárnutím populace.

Článek

OSN tento týden zveřejnila zprávu, která shrnuje předpokládaný vývoj světové populace. Podle jejích závěrů předežene Indie Čínu v počtu obyvatel kolem roku 2027. Zhruba v roce 2050, kdy Nigérie pravděpodobně předběhne Spojené státy, se tak nejspíš změní i třetí nejlidnatější stát světa.

Kromě vývoje počtu obyvatel sleduje zpráva OSN také složení populace a upozorňuje na stále stárnoucí populaci po celém světě. Uvědomit si převahu starších lidí je podle autorů zprávy důležité pro udržitelný rozvoj. Riziko v takovém případě spočívá především v nižším počtu pracujících, kteří vychází na jednoho člověka v důchodu. V roce 2050 by to v Evropě podle očekávání mělo být méně než dva pracující lidé na jednoho důchodce. Dnes jsou to v Evropě tři pracující na jednoho penzistu.

Čína a Indie patří k nejlidnatějším státům. Dohromady jsou domovem pro 37 % světové populace, která dosahuje více než 7,5 miliardy. Čína má 1,4 miliardy obyvatel, v Indii žije 1,3 miliardy lidí.

Nejlidnatější Čína patří podle informací OSN k 55 zemím, kterým do roku 2050 poklesne populace nejméně o jedno procento. V případě Číny by mělo ubýt dokonce 2,2 % obyvatel, což je téměř 31,5 milionu lidí. Populace v Indii by se v roce 2050 mohla naopak zvýšit až na půl druhé miliardy.

Dosud třetí nejlidnatější stát – Spojené státy – v této pozici podle zprávy OSN vystřídá Nigérie. Pátým nejlidnatějším státem by měl i nadále zůstat Pákistán.

Reklama

Doporučované