Hlavní obsah

OSN: Facebook se proměnil v bestii. V Barmě přispěl k rozdmýchání nenávisti vůči muslimům

OSN: Facebook se proměnil v bestii. V Barmě přispěl k rozdmýchání nenávisti vůči muslimům.Video: Reuters

 

Reklama

Vyšetřovatelé OSN došli k závěru, že Facebook výrazně přispěl k rozdmýchání nenávisti vůči muslimům v Barmě. Ti jsou v zemi již delší dobu terčem násilností.

Článek

Zvláštní velvyslankyně OSN pro Barmu a členka vyšetřovacího týmu psycholožka I Jang-hi uvedla, že Facebook má v zemi velký význam pro společenský a osobní život lidí. Pro Barmu je prý přínosný, zároveň je ale využíván k šíření nenávisti. Tu zde šíří především skupiny ultrakonzervativních buddhistů. „Víme, že mají své facebookové účty a že podněcují násilí a nenávist proti Rohingům a dalším etnickým menšinám,” řekla I Jang-hi. Facebook se podle ní „proměnil v bestii” a vzdálil se svému původnímu účelu.

Kvůli tažení barmských bezpečnostních sil proti muslimskému etniku Rohingů ze země uprchlo již okolo 700 000 lidí. Emigranti popsali, že barmští vojáci a policisté při operacích vraždili a znásilňovali civilisty a vypalovali vesnice. OSN označila razie proti Rohingům již dříve za etnickou čistku. Barma ale tvrdí, že její ozbrojené síly vedou legitimní kampaň proti muslimským teroristům.

Facebook se k výsledkům vyšetřování OSN vyjádřil pro BBC. Mluvčí společnosti řekl, že na Facebooku není místo pro projevy nenávisti a společnost bere situaci velmi vážně. Již několik let prý proto spolupracuje na kampaních, které se snaží šíření nenávisti v zemi bránit. Organizují například školení pro místní organizace. Facebook ale přiznává, že je ale stále co zlepšovat, a bude proto i nadále pracovat na zlepšení situace.

Reklama

Doporučované