Hlavní obsah

OSN: Izrael při zásahu proti Palestincům spáchal zločiny proti lidskosti

Podle komise OSN se Izrael dopustil zločinů proti lidskosti při zásahu proti Palestincům.Video: Filip Kalčák, AP, Reuters

 

Reklama

Izraelští vojáci zabili při protestech dvě stovky Palestinců. Komise OSN tvrdí, že vojáci nesměli použít ostrou munici, jelikož nebyli ohroženi na životech. Izrael to ale vidí jinak – vojáci zasahovali proti teroristům.

Článek

Palestinci loni v březnu pořádali pravidelné protesty, ve kterých chtěli poukázat na právo na vlastní stát. Izraelští vojáci při zásahu proti demonstrujícím zabili na dvě stě Palestinců. Dalších šest tisíc vojáci zranili.

Komise, kterou Rada OSN pro lidská práva (UNHRC) pověřila vyšetřováním událostí, informovala ve čtvrtek v Ženevě o výsledku. Podle komise se Izrael dopustil zločinů proti lidskosti, protože demonstranti izraelské vojáky neohrožovali na životech. Nebyl tedy důvod použít ostrou munici.

„Izraelští vojáci porušili mezinárodní humanitární zákony a lidská práva,“ sdělil šéf vyšetřovatelů Santiago Canton. „Některé z těchto násilností mohou být válečnými zločiny nebo zločiny proti lidskosti a Izrael by je měl okamžitě začít vyšetřovat,“ dodal Canton.

Izrael zprávu označil za absurdní. Brání se tvrzením, že zasahoval proti teroristům. Demonstranti házeli na vojáky od hraničního plotu kamení a zápalné lahve. Dodnes Palestinci přehazují balony s hořlavinami, které vypalují příhraniční oblasti v Izraeli.

V noci na čtvrtek poškodila výbušnina pocházející z Pásma Gazy dům v izraelském Aškelonu. Izraelská letadla posléze zaútočila na několik cílů na jihu Pásma Gazy, kde operuje radikální hnutí Hamás. Žádné oběti nebyly hlášeny.

Vyšetřovací komise získala také důkazy o tom, že Izraelci stříleli na novináře, děti, invalidy a zdravotníky.

„Další nepřátelská, lživá a předpojatá zpráva namířená proti Izraeli,“ napsal v prohlášení izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac. „Nikdo Izraeli nemůže upřít právo na sebeobranu ani popírat jeho povinnost chránit své občany a hranici před útoky,“ píše se v Kacově reakci.

Reklama

Související témata:

Doporučované