Hlavní obsah

OSN: Jemen může čelit největšímu hladomoru na světě za posledních 100 let

Důsledkem civilní války v Jemenu je největší hladomor světa za posledních 100 let.Video: Eliška Richtrová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Přes třináct miliónů lidí v Jemenu je vystaveno hladomoru. Situace je kritická a Organizace spojených národů varuje, že postupně může dojít k nejhoršímu hladomoru světa za posledních sto let.

Článek

Konflikt mezi povstaleckou skupinou Hútíů a koalicí vedenou Saúdskou Arábií podporovanou Spojenými státy, Velkou Británií a Francií trvá tři roky. Civilisté v zemi paralyzované válkou trpí. Nemají dostatečné finanční prostředky na jídlo, či možnost, kam se schovat do bezpečí před útoky. Podle OSN je hladomoru vystavena více než třetina obyvatel země.

„Je zde několik případů s rozsáhlou podvýživou. Jejich organismus je oslaben natolik, že jsou vystaveni vysokému riziku infekce, selháním orgánů, až smrti,“ řekla agentuře AP doktora Aida Husseinová, která pracuje v nemocnici v Adenu. „Například tato holčička má deset kilo namísto alespoň patnácti,” dodala Husseinová.

Organizace spojených národů odhaduje, že v důsledku nedostatku jídla by mohlo být 12 až 13 miliónů nevinných civilistů smrtelně ohroženo. „Po zkušenostech z minulosti jsme byli přesvědčeni, že hladomor již nenastane. Avšak historie se opakuje,” řekla členka OSN Lisa Grandeová.

OSN dále uvádí, že od června tohoto roku bylo zabito více než 170 lidí a zraněno nejméně 1 700 lidí. Válečný konflikt v provincii Hudajda již vyhnal přes 425 tisíc lidí z jejich domovů do uprchlických táborů. Měna v Jemenu se kvůli válce propadla a ceny jídla se za poslední měsíc zdvojnásobily.

Koalice vedená Saúdskou Arábií je podporovaná Velkou Británií, Spojenými státy a Francií. Ti kladou důraz na vyjednávání a věří, že v této válce není žádný vojenský vítěz.

Zároveň však západ koalici podporuje dodáváním zbraní.  Místní obyvatelé trpí aktuálně nejhorší humanitární krizí na světě. Podle BBC se situace za poslední dva roky rapidně zhoršila a nikde jinde na světě není tolik podvyživených dětí vystavených hladomoru.

Reklama

Související témata:

Doporučované