Hlavní obsah

OSN obvinila Trumpa z rasismu. Za vulgární výrok o imigrantech z chudých zemí schytal kritiku ze všech stran

Trump kvůli svému rasistickému výroku čelí kritice OSNVideo: AP

 

Reklama

Organizace spojených národů odsoudila Trumpa za jeho rasistické poznámky mířené na chudé africké státy. Ty po Trumpovi požadují omluvu.

Článek

Na čtvrteční schůzce v Bílém domě americký prezident Donald Trump vznesl dotaz, proč místo přistěhovalců z „prdelí světa“ (shithole countries) raději do USA nepřichází třeba Norové. Podle listu The Washington Post tím zaskočil demokratické i republikánské senátory, kteří byli na schůzce přítomni.

Další kritika na sebe nenechala dlouho čekat. Mluvčí Vysokého komisaře OSN pro lidská práva Rupert Colville amerického prezidenta za tento výrok odsoudil a poznámku označil za rasistickou.

Trumpa zkritizovala i Africká unie. Její mluvčí Ebba Kalondová uvedla, že ji jeho mluva šokovala.

K ní se přidal například i bývalý mexický prezident Vicente Fox, který Trumpova ústa přirovnal k nejšpinavější žumpě.

Prezident prostřednictvím Twitteru připustil, že během schůzky použil tvrdá slova. Zmíněný vulgarismus však odmítl. Ani neplánuje vyhovět zemím, kterých se výrok dotkl. Ty po prezidentovi USA požadují omluvu.

Někteří účastníci čtvrteční schůzky ale trvají na tom, že právě takový výrok z úst prezidenta zazněl. Podle demokratického senátora Dicka Durbina ho Trump vyslovil dokonce několikrát. „Shithole bylo přesně to slovo, které prezident pronesl, a to opakovaně,“ řekl Durbin.

Reklama

Doporučované