Hlavní obsah

OSN odpovídá na pozvánku k dialogu. Do KLDR míří její vrchní představitel poprvé po šesti letech

OSN reaguje na výzvu KLDR k dialogu a do komunistické země diktátora Kim Čong-una posílá svého vrchního představiteleVideo: AP

 

Reklama

Od úterý do pátku bude v Severní Koreji Jeffrey Feltman, jeden z hlavních představitelů OSN. S režimem diktátora Kim Čong-una bude řešit otázky společných zájmů a obav.

Článek

Poté, co minulý týden provedla KLDR test rakety dlouhého doletu, se napětí na Korejském poloostrově vystupňovalo. Ve chvílích, kdy USA a Jižní Korea absolvují společné vojenské cvičení, se do celé situace aktivně vkládá OSN. Náměstek jejího generálního tajemníka Jeffrey Feltman bude v KLDR řešit mírová opatření. Zda se setká s Kim Čong-unem, organizace nepotvrdila.

„Návštěva je odpovědí na dlouho platné pozvání úřadů Pchjongjangu ke strategickému dialogu s OSN,” vysvětlil mluvčí organizace Stéphane Dujarric. Feltman se sejde s tamním týmem OSN a se členy diplomatického sboru. Bude to vůbec poprvé od roku 2011, kdy se do KLDR podívá takto vysoký představitel OSN. Před šesti lety navštívila komunistickou zemi hlavní koordinátorka humanitární pomoci Valerie Amosová.

Spekuluje se, že cesta náměstka generálního tajemníka má připravit půdu pro ještě významnější návštěvu Severní Koreje. Podle výsledků Feltmanova jednání se rozhodne, zda se s Kimem setká generální tajemník OSN António Guterres. S oficiálním pozváním pro zástupce organizace prý Severokorejci přišli na zářijovém jednání Valného shromáždění OSN.

Reklama

Doporučované