Hlavní obsah

OSN potvrdila výsledky tureckého vyšetřování vraždy Chášakdžího. Viníky jsou Saúdové

Zpravodajka OSN vyšetřovala vraždu Chášakdžího v Turecku a zveřejnila závěry.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Zvláštní zpravodajka OSN Agnès Callamardová ve čtvrtek v Ženevě zveřejnila předběžnou zprávu, v níž píše, že vraždu novináře Chášakdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu naplánovali a provedli zástupci saúdskoarabského státu. Rijád přitom podkopával snahy Turecka o vyšetření incidentu. Konečnou zprávu z vyšetřování plánuje Callamardová zveřejnit v červnu.

Článek

Mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve čtvrtek agentuře Reuters sdělil, že závěry Callamardové ohledně vraždy saúdskoarabského novináře kopírují výsledky tureckého vyšetřování. Erdoganův mluvčí Fahrettin Altun dodal, že by hlavní město Saúdské Arábie a sídlo krále Rijád mělo vydat pachatele vraždy, aby prokázalo snahu učinit spravedlnosti zadost. Podle Altuna vedla série falešných popření saúdských představitelů k nejistotě v řadě otázek kolem případu. Ankara nyní chce spolupracovat s případným vyšetřováním OSN.

Džamál Chášakdží zemřel loni 2. října poté, co si přišel na konzulát v Istanbulu vyřídit dokumenty související se sňatkem. Předtím působil i jako dopisovatel listu The Washington Post a byl kritický k saúdskoarabskému režimu. Rijád zpočátku vraždu popíral a přiznal ji až se zpožděním. Turečtí vyšetřovatelé brzy po zmizení novináře zveřejnili informaci, že mají nahrávku novinářovy smrti. Podle nich speciální komando zlikvidovalo Chášakdžího tělo přímo na ambasádě a mělo ho rozřezat. Tělo se dodnes nenašlo.

Zpráva potvrzuje, že vyšetřování Turecku omezovala neochota Saúdské Arábie umožnit vyšetřovatelům po dobu třinácti dnů přístup na konzulát. Agnès Callamardová vyrazila s forenzním týmem do Turecka na konci ledna. Chášakdžího vražda byla podle slov zpravodajky „brutální a úkladná” a představuje „nejvážnější porušení nejzákladnějšího práva nás všech, práva na život“.

Saúdská Arábie zahájila na začátku ledna proces s 11 podezřelými z Chášakdžího vraždy. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z nich.

Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) podle listu The Washington Post dospěla k závěru, že Chášakdžího vraždu nařídil přímo saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Rijád to popírá. Deník New York Times ve čtvrtek informoval o rozhovoru z roku 2017, který zachytily americké zpravodajské služby. Podle deníku v něm Muhammad bin Salmán svému vrchnímu poradci řekl, že použije na Džamála Chášakdžího „kulku”, pokud se nevrátí do země a nepřestane s kritikou saúdské vlády. Vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA.

Reklama

Doporučované