Hlavní obsah

OSN se chystá vytvořit fond na boj s koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Bílé přilby (Syrská civilní obrana) se připravují na dezinfekční práce (ilustrační fotografie).

Reklama

Organizace spojených národů (OSN) se chystá vytvořit světový fond na podporu léčby pacientů s koronavirem. Oznámila to dnes podle agentury Reuters norská ministryně zahraničí Ine Marie Eriksenová Söreideová. Fond má podle ní pomoci rozvojovým zemím se slabými zdravotnickými systémy.

Článek

Fond s mnoha dárci má podle norské ministryně do boje proti pandemii vnést předvídatelnost a více efektivity. Jeho účelem je pomoc rozvojovým zemím v boji s koronavirovou krizí a také se zvládnutím jejích dlouhodobých důsledků. Založení fondu by mohlo být formálně oznámeno už tento týden.

„Mezinárodní solidarita napříč hranicemi je důležitější než kdy jindy,“ zdůraznil norský ministr pro rozvojovou pomoc Dag Inge Ulstein. Obavy podle něj vyvolávají možné dopady šíření koronaviru na už tak křehké zdravotní systémy. Před podobným vývojem trvale varuje také Světová zdravotnická organizace (WHO).

Generální tajemník OSN António Guterres minulý týden vyzval vyspělé státy k solidaritě a společnému postupu proti nemoci, která si podle něj v případě nečinnosti může vyžádat miliony lidských životů převážně v nejméně vyspělých zemích.

Ve světě koronavirus, který způsobuje nemoc COVID-19, napadl přes 340 000 lidí a více než 14 500 pacientů infekci podlehlo. Téměř 100 000 lidí se už vyléčilo. Výskyt nákazy už byl zaznamenán ve více než 170 zemích světa.

Reklama

Doporučované