Hlavní obsah

OSN: Situace v Sýrii ohrožuje mír na světě

Generální tajemník OSN varoval před závažným konfliktem.

Reklama

Generální tajemník OSN António Guterres v pátek varoval před závažným konfliktem, který hrozí po sobotním útoku v syrském městě Dúmá. Uvedl to na pátečním jednání Rady bezpečnosti.

Článek

Napětí kolem údajného chemického útoku v Sýrii a neshody v Radě bezpečnosti OSN mohou vést k závažné vojenské eskalaci. Podle agentury Reuters to v pátek na jednání Rady bezpečnosti řekl generální tajemník OSN António Guterres.

Ve městě Dúmá byl 7. dubna spáchán útok, při němž syrská armáda podle opozičních zdrojů použila chemické zbraně, které zabily desítky lidí. Spojené státy a jejich spojenci za to Sýrii pohrozili odvetným útokem. Syrská vláda i Rusko použití chemických zbraní popřely.

Blízký východ se v současné chvíli podle Guterrese ocitá v situaci, která představuje hrozbu pro mezinárodní bezpečnost a ohrožuje mír na světě. Situace v Sýrii je v tomto případě nejhorší v regionu, řekl. „Studená válka se vrátila mstivě, ale s rozdíly,“ uvedl generální tajemník OSN. Dodal, že záruky, které dříve bránily eskalaci, „zřejmě už neexistují“. Konflikt v Sýrii nemá vojenské řešení, zdůraznil.

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová podle agentury AFP ve vztahu k událostem v Sýrii řekla, že jednou nastane moment, kdy je třeba začít konat. „Musíte říct dost,“ řekla na páteční tiskové konferenci Haleyová. Rovněž uvedla, že se v pátek zúčastnila jednání o Sýrii v Bílém domě. Americký prezident Donald Trump se podle ní ale zatím nerozhodl, jaké odvetné kroky podnikne.

„Všechny národy a všichni lidé budou ohroženi, pokud necháme Asada znormalizovat užívání chemických zbraní,“ řekla dnes Haleyová na schůzi Rady bezpečnosti OSN.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja uvedl, že USA, Francie a Británie mají pouze zájem o sesazení syrského prezidenta Bašára Asada a zkrocení Ruska. „Stále jsme svědky příprav na nebezpečnou vojenskou operaci, která by byla ilegálním aktem namířeným proti svrchovanému státu a byla by v rozporu s mezinárodním právem. Vyzýváme lídry těchto států, aby své stanovisko okamžitě přehodnotili,“ dodal.

Vyšetřovatelé OSN pro válečné zločiny dnes údajný chemický útok odsoudili a zdůraznili, že musí být zachovány důkazy. „Pachatelé útoku musí být identifikováni a ze svých činů se musí zodpovídat,“ stálo v jejich prohlášení.

Reklama

Doporučované