Hlavní obsah

OSN: V Sýrii a Iráku zůstalo až třicet tisíc bojovníků IS. Jsou stále aktivní

Radikální islámští teroristé stále ovládají území v Sýrii a v Íráků útočí na obranné jednotky.Video: Jan Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Zpráva, kterou organizace publikovala, dále varuje i před dalšími teroristy v zahraničí. Podle ní desítky tisíc islamistů dále zůstávají v Sýrii a Íráku.

Článek

V Iráku a Sýrii podle zprávy OSN zůstává dvacet až třicet tisíc bojovníků Islámského státu. Většinou jde o stále aktivní bojovníky. Podle OSN tak v obou zemích stále funguje Islámský stát, pouze ve změněné podobě. Minulý měsíc bylo na jihovýchodě Sýrie bojovníky IS zabito 200 lidí, 30 drúzských žen a dětí pak bylo uneseno.

Podle zprávy OSN bojovníci Islámského státu i nadále ovládají území provincie Dajr az-Zaur na východě Sýrie. V Iráku Islámský stát nemá plnou kontrolu nad žádným územím, působí zde však v utajení, přičemž útočí primárně na základny obranných složek.

Kromě místních bojovníků zpráva OSN upozorňuje na tisíce zahraničních teroristů. Od roku 2011 se okolo 40 tisíc cizinců rozhodlo stát se bojovníky Islámského státu, Irák a Sýrii po porážce IS ale opustil nižší počet lidí, než se předpokládalo. Islámský stát má vliv i v Afghánistánu, Libyi, severovýchodní Asii a v západní Africe, kde fungují nejrůznější na něj napojené skupiny.

Zpráva OSN také konstatuje, že v roce 2017 počet teroristických útoků v Evropě klesl, může jít ale pouze o přechodné klidnější období.

Islámský stát vyhlásil v Sýrii a Íráku chalífát v roce 2014, v té době islamisté ovládali území se zhruba deseti miliony obyvatel. V obou zemích byl poražen v roce 2017. Irácká armáda osvobodila město Mosul v červenci 2017, o tři měsíce později koalice Spojených států, Kurdů a Arabů osvobodila město Rakká, centrum IS v Sýrii.

Reklama

Doporučované