Hlavní obsah

OSN: Znepřátelené strany v Jemenu se dohodly na příměří v přístavu Hudajdá

Foto: AP

Válka podle OSN ohrožuje hladomorem zhruba polovinu obyvatel země.

Reklama

Znepřátelené strany v Jemenu se dohodly na příměří v klíčovém jemenském přístavu Hudajdá, informoval dnes generální tajemník OSN António Guterres. Dohody bylo dosaženo na závěr rozhovorů mezi zástupci jemenských povstalců a vlády, které se konaly od minulého týdne ve Švédsku.

Článek

Podle Guterrese dohoda zahrnuje rozmístění neutrálních jednotek v oblasti a vytvoření humanitárních koridorů. Politický rámec příměří bude předmětem dalšího kola rozhovorů plánovaných na leden, uvedla agentura Reuters.

Jemen sužuje už čtyři roky občanská válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci Husiové, podporovaní Íránem, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Válka v Jemenu si vyžádala už tisíce lidských životů, poslední, asi dva roky staré, údaje OSN hovoří o 10 tisících obětech. Některé zdroje odhadují, že v tomto konfliktu zemřelo na 50 tisíc Jemenců. Až 14 milionům Jemenců, tedy zhruba polovině obyvatel této arabské země, hrozí podle OSN hladomor.

Reklama

Související témata:

Doporučované