Hlavní obsah

Osobní ambice stranou, kluci se zkrátka musí domluvit. Jinak Babiše neporazíme, navrhuje senátor Czernin

Dvě minuty z Výzvy s Tomášem Czerninem: O nejednotné opozici a stranickém bloku proti Andreji Babišovi.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin, který ohlásil zájem o post šéfa strany místo Jiřího Pospíšila, volá po sjednocení roztříštěné opozice: „Je bezpodmínečně nutné postavit se Babišovi společně. Skutečně nastal čas překonat osobní animozity a spíše se bavit o tom, co nás spojuje. Je to naprosto nutné.“

Článek

Senátor TOP 09 a také příslušník starého aristokratického rodu si ale uvědomuje všechna rizika, na nichž předchozí snahy opozice o sjednocení padly.

„Řekl bych, že kluci se zkrátka musí domluvit. Jsme chlapi, musíme si sednout k jednomu stolu a vyříkat si, co komu vadí. Aktéři pak musí ustoupit do pozadí. Nejde o nás, ale o naši zemi, osobní ambice by měly jít stranou,“ říká a navrhuje, aby se zapomnělo na vzájemné staré křivdy, které spojenectví nejvíc brání.

Celý pořad Výzva s Tomášem Czerninem:

Výzva: Nejsem Kalouskova loutka. Chci skoncovat s nálepkou TOP 09 jako strany pražské kavárny, říká hrabě Czernin.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Po protibabišovské demonstraci na Letné většina opozičních stran začala více mluvit o nutnosti dát se dohromady – ODS, TOP 09 a hnutí STAN. K navrhované variantě vytvoření jednoho opoziční bloku zatím mlčí lidovci a Piráti.

Czernina si do čela TOP 09 přejí otcové zakladatelé. „Karla Schwarzenberga beru jako otce a k Miroslavu Kalouskovi mám respekt, je otec myšlenky TOP 09. Určitě bych chtěl, aby byl mým místopředsedou,“ vysvětluje ve Výzvě Czernin.

Proč ještě před půldruhým rokem nechtěl do čela TOP 09 kandidovat? Co se za tu dobu ve straně změnilo? Jak hodnotí práci současného šéfa topky Jiřího Pospíšila? A jak chce svou stranu zbavit nálepky partaje pražské kavárny?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Tomášem Czerninem.

Reklama

Související témata:

Doporučované