Hlavní obsah

Osobní lékařka Navalného pro Seznam: Nechtěli ho zabít, ale zlomit mu ducha. A to se jim možná podařilo

Co se stalo Alexeji Navalnému? Lékařka, která má opozičního předáka dlouhodobě v péči, mluví o otravě.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

V exkluzivním rozhovoru Anastasija Vasiljevová popsala, co se podle ní mohlo odehrát v den, kdy byl hlavní opozičník Kremlu Alexej Navalnyj hospitalizován s něčím, co lékaři později identifikovali jako prudkou alergickou reakci.

Článek

Oční lékařka Anastasija Vasiljevová se s Alexejem Navalným, ruským opozičním předákem, poprvé setkala před dvěma roky. Na popud blízkého člověka tehdy Navalného přijala do péče poté, co byl napaden – neznámí pachatelé mu do obličeje nastříkali chemikálii, která se v Rusku používá jako antiseptikum.

Z poleptání se zotavoval několik měsíců, podstoupil operaci oka a dočasně na něj neviděl.

„Od té doby se o něj starám. Když má zdravotní problém, jde za mnou, a já se mu snažím pomoct,“ řekla Vasiljevová pro Seznam. „Neberu si za to žádné peníze. Je to dobrý člověk a dělá hodně pro mou zemi, Rusko, takže mu pomáhám. A budu to dělat i nadále, zadarmo, protože chci, aby zůstal zdravý,“ dodala s tím, že mnoho doktorů se o Navalného bojí starat, protože pracují ve státních nemocnicích a mohli by tak kvůli němu mít potíže.

Byl Navalnyj otráven?

Alexej Navalnyj byl 28. července hospitalizován z vazební věznice, kde si odpykával 30denní trest za účast na protivládní demonstraci a veřejné vybízení k dalším protestům. Toho, že něco není v pořádku, si jako první všimli jeho spoluvězni.

Moskevská nemocnice, do které byl převezen, krátce na to uvedla, že prodělal akutní alergickou reakci.

„Okolnosti nasvědčují tomu, že Navalnyj prodělal kontaktní dermatitidu (alergickou reakci vyvolanou vnějším činitelem, pozn. red.), to znamená, že musel přijít do styku s nějakou chemickou látkou, která způsobila jeho současný stav – poškození kůže na obličeji, na krku, na hrudi, na zádech i rukou. Takže s nějakou chemikálií do styku přišel, jen nevíme, co to bylo. Nedokázali jsme ji najít,“ popsala Vasiljevová.

Vyšetření uskutečněná moskevskou státní nemocnicí podle Vasiljevové nejsou relevantní.Video: Eliška Kolomazníková

Nemocnice v Navalného krvi ani moči nenašla žádné toxické látky. V jejich tvrzení jsou ale podle Vasiljevové nesrovnalosti. „S tou toxickou látkou musel přijít do styku zevně, protože přeci šlo o kontaktní dermatitidu. První věc, kterou tedy doktoři a zdravotníci měli udělat, bylo vzít vzorek z jeho kůže a jeho očí. To ale neudělali, vzali mu jen moč a krev, a to až po dvaceti hodinách, co k té reakci došlo,“ vysvětlila lékařka.

„Jsem si proto jistá, že z výsledků tohoto vyšetření nemůžeme nic tvrdit se stoprocentní jistotou. A podle mě Alexej skutečně byl vystaven nějaké toxické látce, protože jedl stejné jídlo jako vždycky, používal stejná mýdla, stejný parfém, nic jiného. A všichni muži, se kterými ve vazební věznici sdílel pokoj, jsou úplně zdraví,“ řekla Vasiljevová.

Lékaři z moskevské nemocnice ve čtvrtek uvedli, že podrobili podrobné analýze vězeňskou stravu. Chemická analýza vzorku potravy, kterou se podle nich Navalnyj mohl přiotrávit, nevykázala přítomnost žádné nebezpečné látky.

Zabít? Ne, zastrašit

Vasiljevová má v hlavě jasnou představu o tom, k čemu mohlo dojít. Upozorňuje ale, že zatím jde pouze o domněnky. „Myslím, že někdo, nevím kdo, nastříkal toxickou látku na Alexejův polštář. On spal a měl zavřené oči, takže ta látka napáchala největší škody na jeho kůži, ale ne na očích. A to je velmi dobře, protože jeho pravé oko nebylo v dobrém stavu ani předtím,“ řekla Seznamu.

Ať už Navalného otrávil kdokoliv, nechtěl ho zabít, ale vyděsit, tvrdí Vasiljevová.Video: Eliška Kolomazníková

Navalnyj má podle ní vážně poškozenou kůži na celém obličeji, včetně oblasti kolem očí, kde má výrazný otok a zarudnutí. Ostatní části těla – krk, hruď, část zad a lokty – jsou poničeny méně. Na všech postižených oblastech má ale silnou vyrážku.

„Myslím, že ho chtěli zastrašit, srazit jeho morální sílu. Chtěli, aby znervózněl, chtěli ho méně zdravého, protože on má hodně síly. A oni touží po tom, aby té síly ubylo,“ uvedla Vasiljevová. „Když jsem ho viděla v pondělí, jeho rozpoložení opravdu bylo špatné. Nechtěli ho zbavit zraku nebo zabít, ale vyděsit ho, a toho dosáhli,“ dodala.

Soud nařídil Navalnému smazat film o majetku premiéra Medveděva. Vidělo ho 20 milionů lidí.Video: Seznam Zprávy

Od pondělí ho nikdo neviděl

„Naposledy jsem Alexeje viděla v pondělí, v pondělí odpoledne,“ řekla Vasiljevová. V ten den byl Navalnyj převezen zpět do vazební věznice, kde si má odsedět zbytek 30denního trestu. Z toho má ale lékařka obavy. „Nemyslím si, že je to tam pro něj bezpečné. Je to hlavně velmi těžké po stránce psychické – čekat každou noc, zda mu někdo znovu něco udělá."

Ve vězení Vasiljevové při opakovaných pokusech o kontrolu jejího pacienta řekli, že návštěvy nepatří k jejich běžné praxi a že pokud bude Navalnému špatně, nechá si zavolat sanitku.

„Doufám, že po všem tom rozruchu, té pozornosti médií, mu nikdo nic znovu neprovede. Ale jsme v Rusku, takže nevím, co s ním můžou udělat,“ uzavřela lékařka.

Reklama

Doporučované