Hlavní obsah

Osobní prodej není pasé. Zákazníci chtějí s obchodníkem „hodit řeč“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Reklama

Samotný lídr přímého prodeje na světovém trhu, Amway, protočil za uplynulý rok téměř 8,5 miliardy dolarů. V každoročním žebříčku největších firem podle obratu zvítězil už poosmé.

Článek

Vyplývá to z nových údajů listu Direct Selling News, který už deset let shromažďuje a zveřejňuje celosvětová data o vývoji na trhu přímého prodeje.

V Česku a na Slovensku Amway utržil necelou půlmiliardu korun. „Pro nás je vzhledem k charakteru našeho obchodního modelu velmi důležité, že se nám daří oslovit mladou generaci zákazníků. Tomu přizpůsobujeme všechny části portfolia, zejména v oblasti doplňků stravy a kosmetiky,“ říká Ildiko Dikošová, generální ředitelka firmy pro ČR a Slovensko.

Mezi firmy na předních příčkách se řadí také například Herbalife (4,9 miliardy USD), Avon (4,76 miliardy USD) či Vorwerk (4,2 miliardy). Právě výrobky z oblasti wellness, kosmetiky nebo doplňků stravy zákazníci kupují prostřednictvím přímého prodeje nejčastěji. Velmi dobře se daří i potřebám do domácnosti. Lidé mají možnost si s prodejcem popovídat a nechat si výrobky předvést.

Naopak oblečení, hračky nebo knihy se krčí na chvostu žebříčku.

Prodeje podle kategorií

Wellness: 33 %

Kosmetika a osobní potřeby: 26 %

Údržba domácnosti: 14 %

Oblečení a šperky: 6 %

Knihy, hračky: 2 %

Přestože společnostem na čele pořadí v posledních letech tržby spíše klesaly, celkově přímý prodej mimo kamenné obchody vykazuje spíše růst. V posledních letech to bylo vždy kolem 1,5–2 procent ročně.

Kromě Amway se osobnímu prodeji věnují v Česku například Mary Kay, Just, Partylite či Vorwerk. Právě tato firma se celosvětově podle ročních tržeb dlouhodobě drží v první pětce a také pro tuzemskou pobočku byl rok 2019 velmi úspěšný.

„Zaznamenali jsme devítiprocentní nárůst proti roku 2018 díky našim žádaným produktům pro domácnost – boduje hlavně úklidový systém nebo multifunkční přístroj do kuchyně,“ říká Jan Peths, generální ředitel Vorwerk pro Českou republiku.

Přímý prodej v EU a v Česku

Pět největších trhů

1. Německo

2. Francie

3. Velká Británie

4. Itálie

5. Polsko

Počet lidí zapojených do přímého prodeje

6,8 milionu

Osobní prodej v České republice

Věnuje se mu víc než 300 tisíc lidí, mnoho z nich na částečný úvazek.

Celkově tržby přesahují 7,5 miliardy ročně.

Zdroj: seldia.eu

Samotný lídr na trhu přisuzuje úspěch investicím v minulých letech do výroby, ale také digitálním technologiím a samotné e-commerce. Státy s největšími obraty pro společnost Amway v roce 2019 představovaly Čína, Jižní Korea, USA nebo Itálie.

Reklama

Doporučované