Hlavní obsah

Osobností roku časopisu Time jsou novináři v čele se zavražděným Chášakdžím

Osobností roku magazínu Time jsou novináři.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Osobností roku časopisu Time se letos stali novináři, kteří se podle listu postavili za pravdu a zasadili se o fakta. O titul se dělí zavražděný saúdskoarabský žurnalista Džamál Chášakdží, dva věznění barmští reportéři pracující pro agenturu Reuters nebo novináři z amerického deníku Capital Gazette, v jehož redakci letos v červnu zabil střelec pět lidí.

Článek

Chášakdží, který psal pro americký deník The Washington Post a ve svých textech kritizoval saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, byl začátkem října na konzulátu své země v Istanbulu brutálně zavražděn. Rijád dva týdny tvrdil, že novinář odešel z konzulátu živý, později ale přiznal, že byl zavražděn. Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) tvrdí, že objednavatelem činu byl korunní princ.

„Statný muž se šedivou bradkou a laskavým vystupováním se odvážil nesouhlasit s vládou své země. Řekl světu pravdu o brutalitě (vlády) vůči těm, kteří by promluvili. A byl za to zabit,“ napsal v úterý v úvodu časopis Time o saúdskoarabském novináři.

Chášakdží se o titul dělí také s barmskými novináři Wa Lonem a Ťjo Sou U. Ti prostřednictvím agentury Reuters zdokumentovali krutý postup centrální vlády proti muslimské menšině Rohingů, za což je soud odsoudil k sedmi letům vězení.

Magazín mimo jiné ocenil také redaktory amerického deníku Capital Gazette a filipínskou reportérku Mariu Ressaovou, která zdokumentovala protidrogové tažení prezidenta Rodriga Duterteho. Podle ochránců lidských práv bylo během policejních zásahů na Filipínách zabito na 12 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované