Hlavní obsah

Osobností roku je Greta Thunbergová, vyhlásil časopis Time

Foto: Profimedia.cz

Osobnost roku časopisu Time za rok 2019 Greta Thunbergová.

Reklama

aktualizováno •

Její jméno je synonymem boje za záchranu planety. To napsala BBC o čerstvě zvolené osobnosti roku 2019 amerického časopisu Time Gretě Thunbergové. Ta je hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jehož vznik inspirovala.

Článek

Pro tisíce mladých školáků a studentů po celém světě se stala vzorem v postoji k budoucnosti planety, řadě politiků je naopak trnem v oku. Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová, kterou ve středu časopis Time ocenil titulem nejvlivnější osobnost roku 2019, začala s klimatickými protesty v srpnu 2018.

Tehdy začala demonstrovat každý pátek před švédským Říšským sněmem, kam chodila s transparentem s nápisem „Školní stávka za klima“ a média si jí tehdy začala všímat. Dívka, které byl v dětství diagnostikován Aspergerův syndrom, tím postupně inspirovala statisíce studentů z celého světa, a způsobila tak sérii pravidelných stávek za klima.

Čtyři miliony lidí tehdy stávkovaly za lepší ochranu klimatu. Thunbergová se protestů osobně zúčastnila v New Yorku, kam dorazila na konci srpna po dvoutýdenní plavbě ekologickou jachtou přes Atlantický oceán.

„To je všechno špatně. Neměla bych tu být, měla bych být ve škole, na druhé straně oceánu,“ řekla během své řeči na klimatickém summitu OSN Thunbergová. „Jak jste mohli? Vašimi prázdnými slovy jste mi ukradli mé sny a dětství,“ dodala třesoucím se hlasem.

Bez diagnózy by nezačala

„Byl mi diagnostikován Aspergerův syndrom, což znamená, že mluvím, jen když musím. Teď je jedna z těch chvil,” řekla Greta při jednom ze svých výstupů. O klimatických problémech mluví odvážně, zcela otevřeně a veřejně vyzývá také světové lídry, aby se probudili a udělali, co je potřeba pro vyřešení klimatické krize.

„Bez mé diagnózy bych nikdy nezačala stávkovat ve škole. Protože bych byla jako všichni ostatní. Naše společnost se musí změnit, potřebuje nekonvenčně smýšlející lidi, kteří se budou starat o sebe navzájem. A musíme akceptovat naše rozdíly,” napsala Thunbergová na svém Instagramu.

Foto: Instagram.com/gretathunberg

Příspěvek na Instagramu Grety Thunbergové.

Začátkem letošního roku na Facebook napsala, že za ní kromě jí samotné nikdo nestojí. „Moji rodiče byli od klimatických aktivistů tak daleko, jak je to vůbec možné, než jsem je o situaci informovala,“ napsala Greta v reakci na kritiky, kteří ji označují za lháře nebo pokrytce. Greta se proti svým kritikům ozývá opakovaně a odmítá, že je za aktivismus placená nebo že ji někdo „zneužívá“.

Thunbergová je nejmladší osobností časopisu Time v historii. Před ní tento rekord držel pětadvacetiletý nejvlivnější muž roku 1927 Charles Lindbergh známý především prvním sólovým přeletem Atlantského oceánu.

Reklama

Související témata:

Doporučované