Hlavní obsah

Osoby s mentálním postižením mohou k eurovolbám, rozhodl německý ústavní soud

Osoby s mentálním postižením mohou k eurovolbám, rozhodl německý ústavní soud.Video: Marek Martinovský, Shutterstock.com, AP, Reuters

 

Reklama

Osoby s mentálním postižením v Německu budou moci odevzdat svůj hlas v nadcházejících eurovolbách. Rozhodl o tom německý ústavní soud. Podle serveru Deutsche Welle se jedná o zásadní krok ke zrovnoprávnění mentálně hendikepovaných občanů. Podobnou změnu, která umožňuje postiženým volit a uzavírat sňatky, schválila už loni Francie.

Článek

O tom, že se voleb bude moci zúčastnit zhruba 80 tisíc mentálně a duševně postižených Němců, rozhodl ústavní soud v pondělí. Verdikt se týká osob, jimž přidělil soud zákonného zástupce. Týkat se podle DW bude ale také jedinců odsouzených za trestnou činnost, u nichž soud následně rozhodl, že nejsou schopní nést trestní odpovědnost, a nařídil jejich umístění do psychiatrického zařízení.

Doposud těmto osobám znemožňoval volit paragraf 13 německého volebního zákona. Ten však na konci roku u soudu napadl vládní komisař pro záležitosti osob s postižením.

Změnu legislativy, která by mentálně postiženým umožnila volit, podporovali také němečtí Zelení, levicová Die Linke a také středopravicoví liberálové ze Svobodné demokratické strany. Vládnoucí koalice lidovců a sociálních demokratů v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou však změnu zákona nepodpořila. Sporným bodem jednání bylo podle DW právě rozhodnutí, zda by se změna zákona týkala už voleb do Evropského parlamentu letos v květnu.

„Nesmí existovat byrokratické překážky, když jde o zajištění základních práv,“ uvedla před pondělním rozhodnutím ústavního soudu Verena Benteleová, předsedkyně Sociální asociace Německa. Verdikt soudu ocenila také organizace pro asistenci postiženým Lebenshilfe. Podle ní jde o „další velký úspěch pro postižené a pro německou demokracii“.

Reklama

Doporučované