Hlavní obsah

Ostatní to pochopili, jen Alza zkouší, co si může dovolit, kritizuje inspekce

ČOI: Proč Alza porušuje zákon.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Obchod Alza.cz je jediný, který na Štěpána otevřel velkou provozovnu a porušil tím zákon. Není to přitom poprvé.

Článek

Internetový obchod Alza.cz je jediný prodejce, který o druhém vánočním svátku otevřel kamennou provozovnu nad 200 metrů čtverečních. Podle České obchodní inspekce (ČOI) zřejmě zkouší, kam až může zajít.

Od druhého vánočního svátku, tedy 26. prosince, tak začalo další dějství sporu mezi největším internetovým prodejcem v Česku a obchodní inspekcí. ČOI provedla 349 kontrol obchodů a v případě Alzy to bylo jediné porušení zákazu prodeje.

Firma tvrdí, že její provozovny slouží k výdeji zboží, řešení reklamací a prezentaci výrobků. Podle ČOI si ale její kontroloři v jedné z provozoven vybrali zboží, které nebylo objednané po internetu, zaplatili ho na místě a odnesli.

„Byli jediní, kdo otevřel," říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. Ve videu také vysvětluje, proč si myslí, že Alza porušuje zákon.

Podobně, tedy v rozporu se zákonem, podle inspekce provozovna Alzy v pražských Holešovicích postupovala i na státní svátek 28. října.

ČOI navíc argumentuje, že i výdej zboží je součástí prodeje. Za porušení zákazu hrozí pokuta až milion korun, v případě opakovaného porušení pak až pět milionů.

Nový zákon nedovoluje prodej v obchodech nad 200 metrů čtverečních, a to na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít tyto obchody otevřeno do 12:00.

Reklama

Doporučované