Hlavní obsah

Ostrava chystá další úpravy břehu řeky Ostravice

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrava chystá další proměnu okolí břehu řeky Ostravice, a to od krajského soudu až po lávku k hradu. Úpravy podél levého břehu navážou na rekonstrukci vodovodu a kanalizace, která se nyní provádí a dokončena by měla být v únoru.

Článek

ČTK to řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Rekonstrukce nábřeží bude rozdělena do dvou etap. Nejprve se bude upravovat úsek od Hradní lávky pod Sýkorův most a následně budou úpravy pokračovat dál k budově krajského soudu.

„Nábřeží a okolí řeky se stává stále více navštěvovaným místem nejen pro turisty, ale hlavně pro Ostravany. Láká k procházkám, relaxaci, cvičení, piknikům, k pořádání koncertů či trhů. Pokračujeme tedy v další proměně a zatraktivnění tohoto místa a jeho zapojení do života lidí,“ uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Součástí úprav bude vybudování nového chodníku, spravena bude stávající cyklistická stezka a povrch vozovky a nově budou rovněž uspořádána parkovací místa. Opravena bude také opěrná zeď u sjezdu ze Sýkorova mostu na Havlíčkovo nábřeží. Doplňovat se bude například i městský mobiliář. Oba úseky budou hotovy do konce příštího roku.

Při nynější rekonstrukci vodovodu a kanalizace stavebníci položí přes 200 metrů nové kanalizace a téměř 150 metrů vodovodu. Oprava přijde na 14,4 milionu korun.

Rekonstrukce vodovodů a kanalizací pomáhají financovat speciální fondy, do nichž město pravidelně vkládá finanční prostředky. Do konce roku 2019 dala Ostrava na údržbu vodovodní a kanalizační sítě 1,6 miliardy korun. V následujících pěti letech bude město dávat do obnovy vodovodů a kanalizací v průměru 500 milionů ročně. V Ostravě je 908 kilometrů kanalizační a 1068 kilometrů vodovodní sítě. Jejich majitelem je město.

Reklama

Doporučované