Hlavní obsah

Ostrava dá pět milionů korun na renovaci městských domů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostrava letos uvolní pět milionů korun na renovaci městských domů a industriálních staveb ve městě. O dotaci budou zájemci moci žádat od pondělí, město bude žádosti přijímat do 22. srpna.

Článek

Na jeden projekt je možné získat až 1,5 milionu korun, přičemž dotace může dosahovat maximálně poloviny celkových nákladů. ČTK to řekla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.

Aktuální dotační výzva je součástí dlouhodobého programu na zachování a obnovu kulturních památek a významných městských staveb. Cílem programu je pomoci majitelům památkově chráněných objektů s financováním zvýšených nákladů na jejich údržbu, opravy či restaurování. Jde o stavby, které jsou ojedinělé svého druhu, případně mají zásadní význam pro charakter města.

„Nové nastavení programu nám umožňuje cílit konkrétní výzvu na ta místa a stavby, jejichž aktuální neutěšený stav nás ve městě nejvíce trápí. Ostrava má řadu nádherných městských domů, které nutně potřebují rekonstrukci,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Připomněla, že do roku 2017 město rozdělovalo na obnovu památek každoročně zhruba tři miliony korun. Na pět milionů se částka zvýšila o rok později. Loni město schválilo podporu pro devět převážně církevních staveb, šlo například o kostel sv. Anny v Polance nebo kostel Navštívení Panny Marie v Zábřehu. V roce 2018 město podpořilo 17 žádostí.

Žádosti nejprve posoudí komise rady města. Hodnotí se například obnova stěžejních památkových hodnot stavby, ale i společenský přínos projektu nebo veřejné využití objektu. Následně bude žádosti schvalovat rada a zastupitelstvo. O přidělení finančních prostředků se rozhodne do konce října.

Reklama

Doporučované