Hlavní obsah

Ostrava jde do unikátní bitvy s tichým zabijákem. Do stovek bytů namontuje detektory smrtícího oxidu uhelnatého

Nebezpečí oxidu uhelnatého spočívá v tom, že není vidět ani cítit. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do boje s neviditelným zabijákem, jak oxidu uhelnatému přezdívají hasiči, vyrazili v Ostravě. V České republice unikátní projekt vybaví více než sedmnáct stovek obecních bytů detektory oxidu uhelnatého. Jeho únik není člověk svými smysly schopný zaznamenat, jde přitom o smrtící látku.

Článek

Ostrava nakoupila požární hlásiče a detektory oxidu uhelnatého. Do obecních bytů namontuje 2799 hlásičů požáru a do domácností, které využívají k ohřevu tepelné zdroje, pak 1682 detektorů oxidu uhelnatého.

„Záměrem města je v zájmu zvýšení bezpečnosti občanů a ochrany jejich majetku mít nainstalovány detektory ve všech obecních bytech. Počítáme proto s tím, že po vyhodnocení zkušeností ze současné první vlny oslovíme znovu všechny městské obvody s opakovanou nabídkou nákupu zařízení i pro další byty v jejich správě. Těší mě, že svůj zájem již hlásí i ty městské obvody, které se do loňské výzvy vůbec nezapojily, konkrétně Mariánské Hory a Hulváky, Ostrava-Jih a Stará Bělá,“ uvedl pro Seznam ostravský primátor Tomáš Macura.

Detektory budou v první vlně nainstalovány do obecních bytů v 14 obvodech. Nejvíce hlásičů požáru bude nově v obvodech Slezská Ostrava (1051), Poruba (702), Moravská Ostrava a Přívoz (300). Nejvíce detektorů oxidu uhelnatého bude nainstalováno v Moravské Ostravě a Přívozu (500), ve Slezské Ostravě (304), v Radvanicích a Bartovicích (267).

Instalaci městem zakoupených detektorů zajišťují na své náklady jednotlivé městské obvody, které si na práce budou nejčastěji najímat dobrovolné hasiče. Například v Nové Vsi je již obvod s dobrovolnými hasiči na instalaci domluven. Podle stejného klíče chce postupovat také Slezská Ostrava. Zatímco malé městské obvody budou mít všechna zařízení namontována do konce března, u velkých obvodů se z důvodu počtu zařízení mohou práce protáhnout až do konce prázdnin.

Hlásič požáru, kterých v Ostravě v první vlně nainstalují skoro tři tisícovky, je jednoduché zařízení, jež obsahuje v malé krabičce všechny komponenty potřebné pro rozpoznání vznikajícího požáru a vyhlášení poplachu. Díky hlásičům dochází v případě ohně ke zkrácení doby od jeho vzniku do zpozorování. Tím se také zmenšují následky požárů, především ztráty na životech. Průměrně 40 procent všech úmrtí při požárech je způsobeno ohněm v bytech.

V majetku ostravských městských obvodů je celkem 1037 bytových domů s 12 872 byty. Postupně by hlásiči a detektory měly být vybaveny všechny.

Nákup detektorů byl financován z Fondu pro upevnění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany osob a majetku, jehož zdrojem jsou mimo jiné prostředky z vybraných pokut udělených Městskou policií Ostrava. Instalace zařízení v celkové hodnotě 2,2 milionu korun bude zahájena ve druhé polovině února a nejzazším termínem pro její dokončení je konec srpna 2018.

Všechny městské obvody si již zařízení převzaly a postupně začnou s jejich instalací. Startuje tak akce, která svým rozsahem nemá v České republice obdoby.

Reklama

Doporučované