Hlavní obsah

Ostrava obnovuje rybníky, které poškodila těžba uhlí

Tři rybníky v ostravské části Nová Ves obnoví do konce podzimu pracovníci státního podniku Diamo.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Rybníky v části Nová Ves slouží k pořádání společenských akcí i k rybaření. Státní podnik Diamo dokončuje jejich rekultivaci po těžbě. Na podzim vysází na místě několik desítek stromů. Přibude i posezení a zázemí pro rybáře.

Článek

Na Ostravsku se dnes už uhlí netěží, přesto se oblast potýká s dopady dlouhodobé těžby. Tři rybníky v městské části Ostrava-Nová Ves byly kvůli půdním posunům zabahněné a voda z nich vytékala jen jedním odtokem. Okolí bylo podmáčené a často zaplavené. Státní podnik Diamo teď dokončuje obnovu rybníků i jejich okolí.

„Okolí řeky Odry bylo silně dotčeno hornickou činností. Na rybnících se poškodily odtoky a opevnění, ale hlavně potrubí, které odvádělo přebytečnou vodu. Stavba začala minulý rok, technické práce skončí ještě letos na podzim. Biologická část rekultivace bude trvat ještě pět let,“ vypočítává ekolog podniku Diamo Petr Jelínek.

Na úpravě okolí se podílí i městská část Nová Ves. Ta z celkových sedmnácti milionů zaplatí zhruba šest milionů korun na zkrášlení okolí. Zbytek platí Diamo, kterému dali radní plnou moc. „Soustava tří rybníků nebyla po čtyřicet let odbahněna a nebyly zpevněné břehy. Teď jsme v konečné fázi, opravuje se poslední rybník. My budeme dělat ještě estetizaci území. Cílem je, aby rybníky byly bezpečné. Aby se tam rybáři i lidé cítili dobře, aby tam bylo pěkné zázemí. Pořádáme tam různé akce, třeba rybářské závody,“ řekla tajemnice Nové Vsi Nataša Čeganová.

Ze tří rybníků je napuštěný jenom jeden, do kterého vrátil podnik část vylovených ryb. Na podzim na místo přibudou desítky stromů a keřů. Už teď se lidé na rybníky vracejí a rybaří.

Reklama

Doporučované