Hlavní obsah

Ostrava po ročním výpadku znovu uspořádá Den otevřených dveří

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostrava se vrací ke Dni otevřených dveří, oblíbenému mezi návštěvníky. Město si touto cestou každoročně připomíná nejen Den vzniku samostatného Československa, ale i výročí otevření budovy Radnice města Ostravy v roce 1930.

Článek

Oficiální program začne ve čtvrtek 28. října v 10:00 vzpomínkovým aktem u památníku v Husově sadu v centru města, kterého se tradičně účastní zástupci samosprávy, bezpečnostních složek, politických stran a občanských a kulturních organizací.

„Samotný program pro rodiny s dětmi se pak uskuteční mezi 14:00 a 19:00 na Prokešově náměstí a v budově Radnice města Ostravy. Hlavními taháky hudebního programu budou zpěvačka Kaczi a kapela Bandjeez. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na cimbálovou muziku Iršava, Tři Vykřičníky nebo Hipnauticu,“ uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Doprovodný program bude v duchu první republiky. Návštěvníci se tak mohou těšit na historická vozidla a velocipedy, legionářský stan s četníky, historickou poštu či fotokoutek v dobovém stylu meziválečné republiky. Vyzkoušet si mohou jízdu v historických kostýmech se spolkem Elegan. Ve foyer Nové radnice se budou konat módní přehlídky ve stylu 20. a 30. let. Tradičně bude zdarma zpřístupněna radniční věž.

Ostravská Nová radnice je největší radniční komplex v zemi. Objekt u Komenského sadů byl slavnostně otevřen 28. října 1930. Dvoukřídlou budovu s vyhlídkovou věží vyprojektovali architekti František Kolář, Jan Rubý a Vladimír Fischer. Dominanta Ostravy byla postavena ve funkcionalistickém stylu. Radnici zdobí bronzové sochy v nadživotní velikosti, umístěné nad hlavním průčelím. Součástí objektu je rovněž prosklená věž s vyhlídkou ve výšce 72 metrů. Myšlenka vybudovat pro městské úřady nové a prostornější sídlo se zrodila nedlouho před první světovou válkou. Stará radnice na dnešním Masarykově náměstí už tehdejším potřebám města nedostačovala. Ve hře bylo několik pozemků, ale nakonec zvítězil prostor nedaleko řeky Ostravice. Nová radnice byla vybudována v letech 1925 až 1930 za 52 milionů korun. Hlavní zásluhu na tom měl tehdejší starosta města Jan Prokeš, podle něhož je pojmenováno i náměstí před budovou.

Reklama

Doporučované