Hlavní obsah

Ostrava vybrala nejlepší návrh parkovacího domu u katedrály

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejlepší návrh budoucího multifunkčního parkovacího domu za katedrálou v centru Ostravy připravilo pražské studio Chalupa architekti. Porota vítěze vybrala z šesti dodaných návrhů. Stavba by měla začít v roce 2023.

Článek

Objekt v proluce na nároží ulic Zámecká a Purkyňova bude mít dvě podzemní a sedm nadzemních podlaží. V jeho přízemí budou prostory pro obchody, služby i gastronomii. V budoucnu by se v případě potřeby mohl přeměnit i na bytový dům. Bude v něm 400 parkovacích míst. Město bude pro projekt hledat strategického partnera mezi soukromníky. Náklady by měly být 406,5 milionu korun.

„Ačkoli je umístění parkovacího objektu v jádrovém území města velmi kontroverzní, pro rozvoj centra města to bude zásadní stavba. Především nám umožní dostavět několik klíčových proluk včetně té po květinové síni u Masarykova náměstí, protože bude splněna zákonná podmínka zajištění dostatečného počtu parkovacích míst u novostaveb,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Dodala, že díky parkovacímu domu bude možné odstranit parkovací plochy u katedrály a vytvořit tak před katedrálou důstojný prostor. „Architektonickou soutěž jsme zvolili proto, abychom nalezli nejlepší možné řešení,“ doplnila Bajgarová.

Architektonické kanceláře město oslovovalo přímo i na základě dodaných portfolií. Porotci hodnotili nejen architektonické řešení, ale návrhy posuzovali například i z dopravního či provozního hlediska a zaměřili se i na nákladnost projektu. Nyní bude město jednat s vítězem, tak aby s ním mohlo uzavřít smlouvy na dopracování návrhu a projektovou dokumentaci.

„Vítězný návrh parkovacího domu studia Chalupa architekti respektuje své okolí, vhodně navazuje na budovu fary a je natolik velkorysý, že dobře dotvoří charakter náměstí. Blízká katedrála je monumentální a potřebuje silného partnera, což návrh splňuje,“ uvedl Ondřej Vysloužil, ředitel městského ateliéru MAPPA, který se podílel na organizaci architektonické soutěže vyhlášené městem.

Zájem o účast v soutěži na základě výzvy města projevilo 35 účastníků. Porota posoudila jejich dodaná portfolia a vybrala tři. Další tři účastníky oslovilo město přímo. Mezi práce vítězného studia patří například vestibul stanice metra Kolbenova v Praze, Hotel Metropol v Praze nebo nová budova ČSOB v Praze-Radlicích.

Reklama

Doporučované