Hlavní obsah

Ostrava zná vítěze proměny šesti lokalit u hlavního tahu městem

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ostravský Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA) vybral vítězné návrhy na proměnu šesti míst frekventovaných ulic 28. října a Opavská. Do budoucna chce město změnit podobu tohoto hlavního tahu.

Článek

Nejprve chce ale radnice v místě začít s takzvanými rychlými zásahy, tedy nestavebními úpravami, které nevyžadují povolovací řízení. V březnu proto vyhlásila soutěž na úpravu vytipovaných míst. Zájemci z řad architektů, projektantů či designérů si ke zpracování mohli vybrat libovolný počet z určených lokalit. Přihlášku zaslalo 18 účastníků, přičemž mnozí navrhli řešení pro více lokalit. Vítězové soutěže nyní budou své návrhy dále rozpracovat.

„Třída 28. října a Opavská je v podstatě hlavní ostravskou spojnicí, hlavní dominantou a bulvárem, který v této chvíli má především dopravní funkci. Je to však ulice, která je na prvním místě skutečně městskou třídou, má nabízet městské funkce, území propojovat a nabízet různé aktivity a přinášet zajímavé a atraktivní prostředí,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Ostrava podle ní dlouhodobě připravuje několik projektů pro tuto lokalitu, například její propojení pro cyklisty. Začít chce ale právě s rychlými úpravami vytipovaných veřejných prostranství. Součástí přihlášek do soutěže byla architektonická libreta, v nichž autoři popsali a přiloženými skicami vysvětlili, jakým způsobem by k úpravě daného místa přistupovali. „Účastníci otevřených výzev neměli za úkol zpracovat návrhy úprav prostranství, nýbrž co nejlépe nám přiblížit svůj profesní přístup k lokalitám, které si vybrali. Díky tomu jsme mohli posoudit, jak pochopili problémy a potenciály daného místa a jak by s ním dále pracovali. Při hodnocení jsme však přihlíželi také k ekonomické přiměřenosti námětů,“ uvedl ředitel MAPPA Ondřej Vysloužil.

Například u první řešené lokality, úseku ulice 28. října u Smetanova náměstí, návrh počítá s dočasným umístěním stromů ve vacích s pláštěm z recyklovaných materiálů. V Mariánských Horách u křížení s ulicí Sokola Tůmy zase vítězní autoři zakládají svou myšlenku na umístění výrazných prvků, konkrétně židlí netradičních rozměrů, do místa, které nemá jasné využití. Počítá se tam také s využitím stánku pro občerstvení, který již na místě stojí.

Dopracované návrhy s veškerou dokumentací musí vítězové odevzdat do 25. června. S úpravami se začne letos v červenci. Projekty by měly být dokončeny v prvním pololetí příštího roku. Celkové náklady na úpravy všech šesti lokalit nepřesáhnou 3,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované