Hlavní obsah

Ostravská Nová huť je definitivně prodána. Bude se jmenovat Liberty Ostrava

Foto: ČTK, ČTK

Huť Liberty Ostrava.

Reklama

Skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmího Mittala dokončila prodej ostravské huti. Od pondělí přebírá řízení ostravského podniku skupina Liberty Steel z globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Článek

Informaci oznámila mluvčí ostravské huti Barbora Černá Dvořáková.

Liberty dokončila nákup celkem sedmi ocelářských podniků a pěti servisních center v sedmi evropských zemích od skupiny ArcelorMittal. „Tato transakce v hodnotě 740 milionů eur (více než 18,8 miliardy korun) učiní z Liberty jednoho z deseti největších světových producentů oceli mimo Čínu s celkovou výrobní kapacitou přes 18 milionů tun širokého spektra hotových produktů,“ uvedla v tiskové zprávě Liberty Steel.

Po zápisu do obchodního rejstříku se obchodní značka huti ArcelorMittal Ostrava změní na Liberty Ostrava. Změna se bude týkat i všech dceřiných společností v areálu firmy.

„Prodej huti byl úspěšně dokončen a já děkuji všem zaměstnancům, kteří i přes dlouhé čekání na nového vlastníka pracovali s nezměrným nasazením, abychom splnili stanovené cíle. Název společnosti se sice změní, ale výroba oceli v huti, která zde působí už bezmála 70 let, bude pokračovat,“ uvedl generální ředitel ostravské huti Ašók Patil.

Skupina ArcelorMittal ostravskou huť a několik dalších podniků v Evropě musela prodat. Evropská komise (EK) jí to dala jako podmínku, protože ArcelorMittal koupil největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii, a měl by tak na trhu příliš velký podíl. Prodej začal loni, kdy skupina ArcelorMittal záměr akvizice Ilvy oznámila, letos v dubnu EK potvrdila skupinu Liberty jako vhodného kupce.

„Prvním krokem nového vlastníka bude se seznámit se zaměstnanci a zahájit stodenní analýzu, jejímž cílem je podrobně zmapovat veškeré procesy a určit rozvojový plán huti do budoucna,“ uvedla Černá.

ArcelorMittal Ostrava (budoucí Liberty Ostrava) vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je mimo jiné tuzemským lídrem ve výrobě silničních svodidel a trubek. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí. Kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun. V roce 2017 dosáhla firma čistého zisku 3,2 miliardy korun. I s dceřinými společnostmi má 6300 zaměstnanců.

Liberty Steel je globální ocelářská a těžební skupina přibližně s 28 tisíci zaměstnanci ve více než 200 místech na šesti kontinentech. Roční tržby koncernu GFG Alliance se sídlem v Londýně přesahují 20 miliard dolarů (zhruba 450 miliard korun). Pod GFG Alliance spadá společnost Liberty, která se zabývá průmyslem a ocelářstvím, Simec, jež se věnuje energetice, těžbě a dopravě, společnost Wyelands zaměřená na bankovnictví a finance a také divize nemovitostí Jahama Estates.

Reklama

Související témata:

Doporučované