Hlavní obsah

Ostravská Škoda Vagonka má největší obráběcí centrum v Evropě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ve společnosti Škoda Vagonka začalo fungovat obráběcí centrum za asi 100 milionů korun. Jde o nejmodernější zařízení v Evropě, díky unikátnímu stroji může firma obrábět obří nadrozměrné hliníkové díly železničních vozidel.

Článek

Dceřiná firma skupiny Škoda Transportation tím výrazně navýší kapacitu výroby a zefektivní produkci nových vlaků. „Rozvoj a inovace naší výroby jsou pro nás v této době klíčové. Nové obráběcí centrum nemá svými rozměry konkurenci a umožní nám pracovat mnohem efektivněji jednak s ohledem na čas, ale i na náklady,“ uvedl předseda představenstva a prezident skupiny Škoda Transportation Petr Brzezina. Firma v Ostravě zdvojnásobí výrobní plochu i počet zaměstnanců, který vzroste ze 450 na 900.

Obráběcí centrum dodala česká firma Strojírna Tyc. Zařízení váží 360 tun a délka samotného stroje dosahuje téměř 50 metrů. „Maximální rozměr obrobku, který může stroj pojmout, bude 39 krát 4,5 metru, přičemž přesnost obrábění se bude odehrávat v řádech setin milimetru,“ uvedl mluvčí skupiny Jan Švehla.

Generální ředitel a předseda představenstva Škody Vagonka Martin Bednarz uvedl, že obráběcí centrum zvýší kapacitní možnosti firmy v obrábění nadrozměrných dílů na dvojnásobek. „Díky tomu budeme například nově obrábět až 28 metrů dlouhé hliníkové svařence a podsestavy širokorozchodných skříní pro projekty vozidel určených například pro Lotyšské dráhy,“ uvedl Bednarz.

Instalace stroje je součástí projektu Nová Vagonka, který firma představila loni a během nějž chce investovat téměř miliardu korun. „Připravujeme se tím na významný růst objemu výroby, který budeme realizovat díky novým kontraktům na dodávku elektrických jednotek,“ uvedl Bednarz. Ve firmě výrazně vzroste počet smontovaných vozů a pětinásobně stoupne výroba hrubých hliníkových staveb.

Podnik bude v nejbližší době pracovat především na jednopodlažních elektrických vlacích pro zákazníky v Česku, na Slovensku nebo v Lotyšsku a soupravách typu Push-Pull pro Moravskoslezský kraj. „Do Ostravy se navíc bude koncentrovat technologické know-how v oblasti řídicích, multimediálních a diagnostických systémů dceřiné společnosti Škoda Digital,“ uvedl Švehla.

Škoda Transportation investuje stamiliony i do svých podniků v Plzni a Šumperku. Také tam hledá stovky zaměstnanců. Ve svých společnostech v Česku zaměstnává skupina zhruba 5000 lidí.

Škoda Vagonka vyrábí elektrické vlaky pro příměstskou dopravu, motorové soupravy nebo osobní přípojné vozy. Společnost je přímým pokračovatelem 120 let dlouhé tradice výroby osobních kolejových vozidel ve Studénce, do Ostravy se výroba přestěhovala v roce 2001. V roce 2005 firmu ovládla Škoda Transportation, která je od roku 2018 součástí skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

Reklama

Doporučované