Hlavní obsah

Ostravská umělecká škola se představuje ve vitrínách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výstava ve vitrínách bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia představuje díla sedmi umělců z řad studentů a absolventů ostravské Střední umělecké školy.

Článek

Výstava In vitro je součástí oslav 30 let této školy a na její přípravě se podílelo sedm kurátorů. K vidění je ode dneška do konce března. ČTK to dnes řekl ředitel školy Martin Mikolášek.

„Výstava se kvůli epidemickým opatřením uskuteční bez vernisáže. Připravujeme ale kurátorské slovo online, které zveřejníme ve čtvrtek 10. prosince v 18:00 na webu klubu Fiducia," uvedl ředitel.

Střední umělecká škola v Ostravě byla založena před 30 lety jako první střední odborná umělecká škola na severní Moravě. Výročí si škola připomene výstavním konceptem vytvořeným pro vitríny bývalého obchodního domu v centru města. „I v době, kdy jsou zavřeny nejen galerie, tak mají všichni zájemci možnost seznámit se s tím zajímavým, co za zdmi školy, v ateliérech, dílnách a učebnách vnikalo a vzniká,“ vysvětlil ředitel.

Sedm pedagožek a pedagogů školy vybralo a oslovilo sedm žákyň a žáků nebo absolventek a absolventů k tomu, aby pro vitríny spolu se svými bývalými nebo současnými učiteli připravili prezentace své tvorby. „A to s jedním jediným omezením, prezentace každého z nich se musí vměstnat do rozměrů jedné z vitrín. Mezi autory figurují jak současní žáci školy jako Anna Pelikánová či Zuzana Sekerová, tak její absolventi - Jiří Bosák, Jan Drobisz, Natálie Teperová, Petr Szyroki, Markéta Blažková,“ uvedl Mikolášek.

Podle něj kolemjdoucí uvidí malby, objekty, fotografie, instalace, grafiku. „Vytváří tak sice zkratkovitý, přesto však plastický obraz o širokém spektru přístupů, s nímž autoři spojení se Střední uměleckou školou v Ostravě pracují,“ doplnil ředitel.

Reklama

Doporučované