Hlavní obsah

Ostravská zoo má nové voliéry pro sovy a orly

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Ostravská zoologická zahrada má komplex šesti nových voliér pro sovy a orly.

Článek

„Návštěvníci je najdou na jedné z botanických stezek - Cestě vody - a uvidí v nich vybrané druhy tuzemských sov a orly královské,“ řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

„Ve všech případech se jedná o vzácné a ohrožené druhy české přírody a Zoo Ostrava se dlouhodobě podílí na jejich ochraně,“ uvedla Nováková a doplnila, že voliéry představují nejen vzácné ptáky, ale také prostředí, ve kterém jednotlivé druhy žijí.

Sovy jsou v pěti voliérách a obývá je sýček obecný, který aktuálně patří v Česku k nejohroženějším sovám, sova pálená, kulíšek nejmenší, sýc rousný nebo puštík bělavý.

Podle ředitele zoo Petra Čolase sovy nejvíce ohrožuje rapidní úbytek vhodných míst, kde mohou hnízdit. „Jsou to převážně staré stromy s dutinami, staré zemědělské budovy a podobně. Vlivem intenzivního zemědělství a využíváním množství pesticidů a dalších chemických látek k hubení hlodavců, hmyzu a dalších takzvaných ‚škůdců‘ přichází nejen sovy o významné zdroje potravy,“ uvedl Čolas.

Zahrada je zapojena do několika projektů na záchranu sov v Evropě. Přirozeně odchovaná mláďata pak bezplatně poskytuje pro vypuštění do volné přírody, kde pomáhají posílit volně žijící populaci. Zoo tímto způsobem pustila do přírody 465 mladých sov pálených, 104 sýčků obecných a osm puštíků bělavých.

„Chovné páry sov pálených a sýčků jsou dlouhodobě umístěny v zázemí, díky novým voliérám může zoo prezentovat vzácné sovy i svým návštěvníkům,“ řekla Nováková.

Nedaleko sovích voliér pak vznikla velká voliéra pro ohrožené orly královské, kteří jsou jedněmi z největších dravých ptáků v Česku a dosahujících váhy až 4,5 kilogramu. Přestože je v Česku jen několik párů, které se pokouší hnízdit, byli v roce 2017 dva orli královští otráveni karbofuranem. Zoo se proto chce i v budoucnu zaměřovat na osvětu a boj proti používání otrávených návnad.

Reklama

Doporučované