Hlavní obsah

Ostravská zoo získala ocenění za odchov vzácné ryby

Foto: Zoo Ostrava, Seznam Zprávy

Jeleček Teuchitlánský

Reklama

Ostravská zoologická zahrada získala ocenění Bílý slon za odchov v přírodě vyhubené ryby jelečka teuchitlánského. S jeho odchovem uspěla v jedné ze tří soutěžních kategorií.

Článek

Bílý slon je oceněním mimořádného chovatelského úspěchu v českých a slovenských zoologických zahradách. Soutěž se koná od roku 1994. Do letošního ročníku se přihlásilo 14 zoologických zahrad s 41 významnými odchovy.

„Zoo Ostrava po sedmi letech získala další sošku, v pořadí již osmou. První místo v kategorii ‚Ostatní‘ patří odchovu vzácné mexické rybky jelečka teuchitlánského. Úspěch zaznamenala zoo i mezi savci , v této kategorii se odchov mláděte šimpanze hornoguinejského zařadil na třetí místo,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Nováková.

Jeleček teuchitlánský se vyskytuje jen v povodí řeky Ameca v Mexiku. Tato drobná kaprovitá ryba byla vědecky popsána až v roce 1986 s dodatkem, že od roku 1969 ji navzdory intenzivnímu výzkumu oblasti nikdo nespatřil. „Druh byl proto považován za vyhubený, byl však znovuobjeven v roce 2001. V roce 2014 však nebyl po usilovném pátrání již v přírodě nalezen. Mezitím se naštěstí dostalo několik jedinců do univerzitních akvárií v mexické Morelii, kde se je podařilo rozmnožit,“ uvedla Nováková. Připomněla, že několik jedinců se následně dostalo i k soukromému chovateli v Evropě a posléze k několika dalším akvaristům a dalo základ malé populaci v lidské péči.

„Díky mezinárodní podpoře byl tento druh úspěšně navrácen na jednu z původních lokalit, která je dlouhodobě pečlivě monitorována kvůli souběžně probíhajícímu vypouštění jiných vyhubených ryb, gudejí,“ doplnila Nováková. Zoo s chovem vzácné ryby začala v roce 2019. Základem chovu bylo 25 mladých jedinců. Mezi zoologickými zahradami sdruženými v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií i Světové asociace zoologických zahrad a akvárií se tak stala prvním a dosud jedinými chovatelem tohoto druhu. Jelečci jsou spolu se dvěma druhy gudejí chováni v novém akváriu při vstupu do pavilonu Malá Amazonie. „Odchov jelečka teuchitlánského probíhá v zázemí. Mláďata jsou velmi citlivá na kvalitu vody a vyžadují zpočátku velmi drobnou potravu, po překonání kritických dvou týdnů ale rychle rostou,“ doplnila Nováková.

Reklama

Doporučované