Hlavní obsah

Ostravské divadlo chystá adaptaci filmu Lásky jedné plavovlásky

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Ostravské Divadlo Petra Bezruče v Ostravě připravuje originální divadelní adaptaci slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky. Premiéra se uskuteční 12. listopadu. ČTK to dnes řekla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Článek

„Komedie o prvních láskách, kocovinách a růžových brýlích, které možná spadnou dřív, než si je stačíme nasadit, připravil umělecký šéf souboru Jan Holec. Ústřední pár Andulu a Mildu ztvární mladé posily souboru Barbora Křupková v alternaci s Magdalénou Holcovou a Václav Švarc,“ uvedla mluvčí.

Legendární snímek Miloše Formana patří k pilířům české nové vlny a v roce 1967 byl dokonce nominován na Oscara. „Příběh naivní Anduly, pracovnice obuvnického závodu, která společně s kamarádkami touží po lásce, tak obletěl svět. Svůj půvab ale neztrácí ani dnes. Tvůrci inscenace použili z filmového zpracování pouze základní dějovou linii,“ řekla Bednaříková.

Dramaturgyně Anna Smrčková s režisérem Holcem vytvořili svébytnou a autentickou interpretaci textu. V inscenaci se tak objevují například úplně nové situace a postavy. „Především nám jednotlivé obrazy, ať už při psaní či zkoušení, začaly rozkvétat a dostávaly větší prostor. Navíc jsme příběh zastřešili společensko-vzdělávacím večerem, ve kterém budou diváci poučeni o tom, jak nakládat s láskou,“ řekl Holec. Pro Divadlo Petra Bezruče zároveň vznikla originální hudba Davida Hlaváče a autorské texty Petra Vodičky.

Film Lásky jedné plavovlásky měl premiéru v srpnu 1965 na Filmovém festivalu v Benátkách a Miloš Forman byl nominován na Zlatého lva. V Československu byl film uveden do kin 12. listopadu 1965. K námětu úspěšného snímku použil Forman skutečnou příhodu, kterou sám zažil.

Scénu pro ostravskou verzi připravil Ján Tereba a je inspirována dobovými kulturními domy. I kostýmní výtvarnice Paulína Bočková použila prvky z 60. a 70. let a zkombinovala je s některými prvky dnešní módy.

Reklama

Doporučované