Hlavní obsah

Ostravské krematorium teď zpopelňuje o 60 procent zesnulých více

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Zatímco běžně zpopelní ostravské krematorium měsíčně v průměru 950 až 970 zesnulých, v posledních měsících je to o 60 procent více. V listopadu bylo zpopelněných 1556, v prosinci 1570.

Článek

Přestože zařízení jede na maximum, jeho kapacita na tolik zesnulých nestačí a bylo by třeba některé zesnulé odvézt jinam. Prognóza na leden navíc není příznivá. Krematorium je však jediné v Moravskoslezském kraji, který je s téměř 1,2 milionu obyvatel jedním z nejlidnatějších v Česku. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) v pondělí řekl, že kraj bude žádat Ústřední krizový štáb, aby začal koordinovat rozdělování zesnulých ke zpopelnění.

„Provoz je na více než 100 procentech kapacity. Už zhruba od konce října jedeme totálně nonstop, včetně svátků, Štědrého dne, silvestra, nepřetržitě, bez možnosti provádět i servis technologických zařízení, není na to časový prostor,“ řekl ředitel krematoria Ivo Furmančík. Zařízení už přitom podle něj servis nutně potřebuje. „Přes to všechno už dochází k tomu, že ani s tímto nasazením nestačíme zpopelňovat veškeré dovozy do krematoria,“ uvedl ředitel.

Kvůli zvýšenému počtu zesnulých krematorium už v listopadu přistavělo dodatečné chladicí zařízení, díky němuž tehdy zvýšilo kapacitu skladování zesnulých z 50 na dvojnásobek. „Minulý týden jsme byli nuceni přistavit mrazicí kamion a v pondělí přivezli druhý, abychom byli připraveni na dovozy, které budou ve čtvrtek a pátek, což dovedeme nějakým způsobem predikovat,“ řekl Furmančík.

Skladování mrtvých je přitom až druhotná záležitost. „V první řadě je kapacita zpopelnění a dovozy jsou vyšší, než kolik jsme schopni zpopelňovat, i když jedeme na absolutní maximum. Potřebovali bychom v rámci republiky někam umístit zesnulé i z toho důvodu, že predikce na leden je, že situace ještě bude horší,“ řekl Furmančík.

Ostravské krematorium dokáže za den zpopelnit maximálně 60 nebožtíků. „Je to za den 57, 58, absolutní maximum je 60, ale to se podaří jenom občas,“ řekl ředitel.

Nárůst počtu zesnulých představuje 60 a více procent oproti období před koronavirovou pandemií. Ze zesnulých, o které celkový počet zpopelněných stoupl, je podle ředitele zhruba polovina označena jako úmrtí s covidem.

„Zbytek je evidentně s touto situací spojený, určitě za tím je i zanedbaná péče, osamění starých lidí,“ řekl Furmančík. Další lidé podle něj mohli zemřít s covidem, ale po smrti už se nedělaly testy. „V listopadu to byl, dá se říct, ještě běžný sezonní nárůst, který se opakuje každý rok. Teď už to tak ale není a je to způsobené covidem,“ řekl ředitel.

Uvedl, že ostravské krematorium je v České republice největší. Za loňský rok zpopelnilo přibližně 12 tisíc lidí, přičemž další krematoria v pořadí byla zhruba na polovině.

Podle údajů takzvané chytré karantény od počátku pandemie zemřelo 1514 obyvatel Moravskoslezského kraje, u kterých byl potvrzen covid-19. V listopadu bylo těchto zemřelých 553 a v prosinci 529. Statistika chytré karantény ale eviduje nakažené podle trvalého bydliště. Lidé z regionu, kteří žijí jinde, jsou tak vykazováni ve statistikách kraje.

Reklama

Doporučované