Hlavní obsah

Ostravské kulturní centrum Cooltour po deseti letech existence končí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravské nezávislé kulturní centrum Cooltour po necelých deseti letech existence ukončilo svou činnost. Provozovatelé to uvedli na svém webu.

Článek

Odůvodnili to tím, že se jim nepodařilo naplnit hlavní cíl – vybudovat v Ostravě velké mezinárodní kulturní centrum. Chyběly jim peníze a prostor. Epidemie koronaviru podle jejich prohlášení hrála při rozhodnutí až druhotnou roli.

„Koronavirus naše rozhodnutí ovlivnil asi ze dvaceti procent. Dosáhli jsme našeho stropu. Dramaturgie už byla monotónní,“ řekl ředitel centra Andrej Harmečko. Dodal, že od roku 2011 bylo cílem centra vybudovat v Ostravě velké mezinárodní kulturní centrum. Tento směr se ale nepodařilo naplnit. „Obor nezávislého umění je v Česku bohužel stále vnímán jako volnočasová aktivita. Je přitom velmi náročný na finanční prostředky. Nejdou prostředky na státní ani městské úrovni,“ uvedl Harmečko.

Dodal, že Ostravě navíc chybí dostatečně velká cílová skupina. „Lidé provoz takového centra tady ze vstupenek nezaplatí. Narazili jsme na strop. Nevěděli jsme, jak získat peníze na další rozvoj,“ řekl.

Kulturní centrum Cooltour Ostrava vzniklo v dubnu 2011, prostor se otevřel veřejnosti 9. října stejného roku. Projekt se původně snažil navázat na neúspěšnou kandidaturu Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury, postupem času se však stal spíše společenskou laboratoří, kde nacházely podporu nápady a myšlenky.

Dramaturgie Cooltouru se často zaměřovala na mezinárodní uměleckou scénu jak formou poskytování pobytu evropským souborům, tak uváděním představení z různých zemí. Program pak doplňovaly i české taneční a divadelní soubory a koncerty českých a zahraničních hudebních uskupení.

Reklama

Doporučované