Hlavní obsah

Ostravskému letišti loni klesl počet cestujících o 88 procent

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku loni odbavilo 37.709 cestujících. Bylo to o 285.611 pasažérů (88 procent) méně než v roce 2019.

Článek

Důvodem poklesu byla koronavirová pandemie a s ní související omezení a vládní opatření. Letišti zato výrazně vzrostlo množství přepraveného nákladu, a to o 70 procent na 14.228 tun. ČTK to dnes za společnost Letiště Ostrava sdělila Kateřina Pustějovská.

„Posun termínu spuštění pravidelné linky do Varšavy z března na říjen, uzavření letiště pro veřejnou pasažérskou dopravu na čtyři měsíce, omezení vstupu do jednotlivých zemí a celosvětový pokles poptávky po létání. Tyto a další faktory měly významný vliv na počet odbavených cestujících z ostravského letiště,“ uvedla Pustějovská. Šlo podle ní o největší krizi v historii leteckého průmyslu.

I přesto loni začaly létat z Mošnova dvě nové pravidelné osobní linky. Kromě linky do Varšavy to bylo letecké spojení do Prahy, obě linky provozuje polská společnost LOT Polish Airlines. Do říjnového spuštění linky do Varšavy z Mošnova nelétala žádná pravidelná osobní linka, ještě na počátku roku byla jediným pravidelným spojením linka do Londýna, kterou ale společnost Ryanair kvůli pandemii koronaviru přerušila. V sezoně kromě toho z Mošnova startují lety do turistických destinací.

Několik let ale zaznamenává ostravské letiště výrazný nárůst nákladní dopravy, na niž se hodně orientuje. Loni bylo množství odbaveného nákladu největší v historii. K pravidelnému nákladnímu spojení do čínského Urumči a německého Lipska přibyla v září další pravidelná nákladní linka do Německa, do Kolína nad Rýnem.

„Rok 2020 byl pro celý letecký průmysl katastrofální. Přesto se nám podařily dílčí úspěchy, jako je rekordní počet odbaveného nákladu nebo zahájení leteckého spojení s hubem ve Varšavě. Stejně jako všem letištím, tak i nám výrazně vypadly příjmy, zejména z letního provozu, očekáváme proto ztrátu zhruba kolem 60 milionů korun,“ uvedl generální ředitel Letiště Ostrava Jaromír Radkovský.

Letos se pode mluvčí vedení letiště bude zaměřovat na další rozvoj nákladní dopravy a má připravený strategický plán na obnovu pasažérských letů. Minulý týden letiště oznámilo spuštění nové linky do Kyjeva na Ukrajině od 26. dubna a stejně tak od dubna má Ryanair obnovit linku do Londýna.

„I nadále bude LOT Polish Airlines provozovat spoj do Varšavy s následnými přestupy do celé Evropy, Severní Ameriky a Asie. O prodloužení linky do Prahy rozhodne společnost LOT na základě zájmu cestujících. Společně s cestovními kancelářemi pracujeme na obnově letní sezony a vyjednáváme o nových pravidelných i letních destinacích,“ uvedl obchodní ředitel Letiště Ostrava Stanislav Bujnovský.

Počet cestujících loni klesl všem českým letištím: pražskému o 79 procent, brněnskému o 84 procent a pardubickému o 66 procent. Podle Řízení letového provozu loni kvůli koronavirové krizi letový provoz v Česku klesl meziročně o 58 procent a byl nejslabší za 19 let.

Reklama

Doporučované