Hlavní obsah

Ostravský hejtman píše vládě: Útlum těžby nezastavíme, ale nesmí nás zničit

Foto: Moravskoslezský kraj

V dolech přijdou o práci tisíce lidí. A další tisíce v na těžbu navázaných profesích.

Reklama

„Útlum těžby černého uhlí je nevyhnutelný, ale nesmí pro nás být fatální,“ napsal dnes vládě moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Článek

Těžba ve všech dolech černouhelné společnosti OKD, která loni vytvořila ztrátu 861 milionů korun, by se měla zastavit na konci roku 2021 nebo 2022. Definitivně o tom rozhodne vláda v říjnu podle vývoje ceny uhlí. Dřívější scénáře přitom počítaly s rokem 2025. Na severu Moravy a ve Slezsku považují aktuální postup za unáhlený. Současně by uvítali postupný konec těžby místo nárazového.

„Všichni víme, že útlum těžby černého uhlí na Karvinsku je nevyhnutelný. Nemáme za cíl tento proces zastavit, ale považujeme za zásadní, aby útlum těžby nebyl pro náš region a lidi, kteří v něm žijí, fatální,“ uvedl dnes hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO) v prohlášení adresovaném vládě.

Nesouhlasí především s navrhovanou rychlostí ukončení těžby. Podobně se vyjadřují i primátor Karviné Jan Wolf (ČSSD) i primátor Havířova Josef Bělica (ANO), pro něž je rok 2022 nepřijatelný. I proto, že za tak krátkou dobu prý nestihnou do regionu přilákat dostatek investorů a rekvalifikovat více než čtyři tisíce lidí, kteří přijdou o výdělek na šachtách. A další tisíce pracovníků v oborech, jež jsou na těžbu navázané.

Podle strategie POHO 2030, která se zabývá budoucností Moravskoslezského kraje, vidí region svou šanci například v high-tech technologiích a Průmyslu 4.0. Hovoří se také o možnosti využít území po těžbě pro fotovoltaiku. Ale také o uplatnění regionu v cestovním ruchu a v intenzivním budování cyklostezek. Marketing se má kupříkladu kromě jiného zaměřit na to, že „představí pohornickou krajinu jako ojedinělé a specifické místo, které nemá jinde v republice obdobu – přirovnáváno k Lednicko-valtickému areálu.“

Kraj podle Vondráka dokončuje studii, jaké dopady bude mít ukončení těžby na region. „Na jedné straně je ekonomika, ceny uhlí a tabulky má dáti - dal. Ale je nutné myslet i na lidi. Musíme myslet na pracovní místa nejen v samotném OKD, ale i ve firmách, pro jejichž provoz je černé uhlí nepostradatelné. Musíme myslet na energetiku a na to, že jakmile přijdeme o zdroj uhlí, výrazně stoupnou ceny za vytápění, což může být pro mnohé domácnosti kritické. Jsme v nelehké situaci, kterou navíc ztížila pandemie koronaviru, která způsobila pokles ceny uhlí. Unáhlená rozhodnutí mohou mít fatální důsledky,“ varuje.

Jak již Seznam Zprávy informovaly, rychlý útlum OKD může ohrozit například místní hutní firmy – ostravskou Liberty Steel a Třinecké železárny. Případně Ostravsko-karvinské koksovny. Dohromady zaměstnávají přes 11 tisíc lidí.

Vláda na konci července schválila pro kolabující OKD, které v roce 2017 převzala státní firma Prisko, 1,273 miliardy korun. Rychlý útlum šachet má podle Ministerstva financí přijít státní kasu do roku 2035 na 13,7 miliardy korun.

Náklady na útlum těžby ale budou zřejmě mnohem vyšší. „Zavřít doly, zasypat je a zrekultivovat krajinu přijde podle odhadů na 35 miliard,“ řekl nedávno Seznam Zprávám náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Podle hejtmana Vondráka by Moravskoslezský kraj mohl na přechod z uhelné ekonomiky na novou získat z evropských fondů až 120 miliard korun. Potřebuje na to ale čas. „Pro opravdu spravedlivou transformaci je důležité, aby se tyto evropské zdroje vzájemně propojily s nezbytnými investicemi státu, a odmítáme představu, že na tom státní pokladna ušetří. Zpackaná privatizace v režii předchozích vlád náš region už tak dost poškodila,“ varuje hejtman.

Vondrák proto věří, že se ve spolupráci se státem podaří najít lepší načasování ukončení těžby: „Na postupné uzavření dolů se dlouhodobě připravujeme, náš region prochází transformací, podporujeme podnikání a inovace, hledáme investory, chystáme smysluplné využívání pohornické krajiny a nové příležitosti, které nám toto území může přinést. Tento proces je v našem kraji velmi dobře nastartovaný, vždyť v informačních technologiích a automobilovém průmyslu už v našem kraji pracuje stejný počet lidí jako v dolech, hutích a slévárnách. Transformace celého regionu je dlouhá a náročná a je nutné, aby se tento proces zbytečně neuspěchal.“

Jednat o tom bude na konci tohoto týdne se zástupci Ministerstva financí a Ministerstva průmyslu a obchodu.

Reklama

Doporučované