Hlavní obsah

Ostravský hoteliér odmítl ubytovat Rusy kvůli Krymu. Šly po něm úřady, teď rozhodne soud

„Rusy už jsme tu jednou měli. Nechci je tu znovu ani pro sebe, ani pro své děti,“ říká hoteliér Tomáš Krčmář.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Za diskriminaci dostal ostravský hoteliér Tomáš Krčmář pokutu, proti níž se brání. Dnes o případu rozhodne Ústavní soud.

Článek

Ostravský hoteliér Tomáš Krčmář odmítl ruskou anexi poloostrova Krym konkrétním činem.

V hotelu Brioni ve Stodolní ulici vyvěsil před pěti lety 24. března oznámení, že občany Ruska ubytuje pouze pod nepřekročitelnou podmínkou: musí mu podepsat prohlášení, že okupaci Krymu odsuzují.

Svérázná reakce jej proslavila po celém světě a dostal se na titulní strany některých tištěných deníků, ale od České obchodní inspekce dostal za postoj vůči ruským hostům pokutu 50 tisíc korun.

Stovky lidí z Česka i ze zahraničí se nabídly, že za něj pokutu zaplatí. „Měl jsem vesměs pozitivní reakce, ale samozřejmě i záporné. Nadávali mi do banderovců a podobně,” vzpomíná Krčmář, jehož děda byl Ukrajinec.

Velkou finanční pomoc nakonec ani nepotřeboval, proti pokutě se ohradil u soudu a ta klesla nakonec na 5 tisíc korun. Hoteliér Krčmář se s ní přesto nesmířil – případ dovedl až k Ústavnímu soudu a ten v úterý v kauze rozhodne.

„Neudělal jsem nic špatného. Bral jsem to jako svou občanskou povinnost. Možná kdybych měl armádu, vyhlásím výjimečný stav. Protože ji nemám, pracoval jsem s tím, co mám,” řekl hoteliér Seznamu.

Podpisové archy pro Rusy však po několika měsících zrušil. Kvůli tlaku úřadů. „Měl jsem tady všemožné kontroly od institucí, které jsem předtím ani neznal,” říká.

Ekonomiku hotelu prý však jeho neobvyklý počin neovlivnil. „Zaznamenal jsem odliv některých hostů, hlavně z Ruska, ale zároveň jiní přišli,” zjistil Tomáš Krčmář.

Kvůli pokutě se obrátil na soudy a ty jeho případ řeší také skoro pět let. Krajský soud v Ostravě nejdřív padesátitisícovou pokutu od inspekce zrušil. „Soud má za to, že v tomto případě o diskriminaci nešlo, jelikož antidiskriminační zákon nezná diskriminaci na základě státního občanství,“ uvedla tehdy mluvčí soudu Lucie Olšarová.

Jenže po zásahu Nejvyššího správního soudu se museli v Ostravě případem zabývat znovu. Soud pak porušení zákona uznal, sankci snížil na pět tisíc.

Krčmářova společnost Golden Gastro Service poté neuspěla se stížností proti pokutě u Nejvyššího správního soudu. Podle jeho verdiktu byla firma připravená zacházet s občany Ruska jinak než s cizinci z jiných zemí. Soud nezpochybnil právo společnosti vyjádřit veřejně a otevřeně politický názor.

„To, co shledává soud v tomto konkrétním případě nevhodným, je způsob jeho vyjádření,“ stojí v rozhodnutí.

Podle soudu nebylo přiměřené, aby provozovatel hotelu žádal po zájemci o „navýsost všední službu”, tedy hodnotové vymezení vůči zahraniční politice hostova domovského státu.

Hoteliér Krčmář se tak dostal až k nejvyšší soudní instanci. „Pokud mi Ústavní soud nedá za pravdu, poradím se s právníky a budu o spravedlnost žádat před evropským tribunálem,” říká majitel hotelu.

Ve sporu mu prý nejde o peníze, ale o princip. „Je třeba připomenout lidem, kteří nedávali v dějepisu pozor, co se může stát, když nebudeme poukazovat na nějaké věci. Rusy už jsme tu jednou měli. Nechci je tu znovu ani pro sebe, ani pro své děti. Putin neudělal nic jiného než to, co před válkou Hitler se Sudety,” poznamenal Tomáš Krčmář.

Podle něj je nelogické, aby se on jako občan nemohl připojit protestem ve svém podniku, když celé státy sankcionovaly Rusko za anexi.

„I po těch zkušenostech bych se zachoval stejně,” říká Tomáš Krčmář.

Reklama

Doporučované