Hlavní obsah

Ostravský kybernetický nůž ozářil přes 7000 pacientů, brzy bude vyměněn

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Robotický ozařovač CyberKnife, který je ve Fakultní nemocnici Ostrava desátým rokem, ozářil za dobu svého fungování přes 7000 pacientů. Po deseti letech je však už znát jeho opotřebení a měl být nahrazen novým přístrojem.

Článek

Kybernetický nůž slouží především k léčbě nádorů plic, prostaty, jater nebo páteře, ale také k léčení srdeční arytmie. Ve FNO ho využívají rovněž k léčbě očních nádorů. Předností přístroje je především to, že ozařuje s desetkrát až třicetkrát větší přesností než jiné lineární urychlovače a šetří tak zdravou tkáň pacienta. Systém navíc umí kontrolovat pozici nádoru při ozařování a je schopen reagovat na pohyby pacienta. Například pohyb při dýchání u ozařování plic.

CyberKnife vynalezl John Adler ze Stanfordské univerzity v roce 2001. V srpnu 2010 byl ve FNO ozářen první pacient a zdravotnické zařízení se tak stalo prvním pracovištěm ve střední a východní Evropě, které začalo s kybernetickým nožem pracovat.

„Dříve se zdálo jako science-fiction mít k dispozici takový přístroj. Za tou vizí stojí pan profesor Feltl (nynější ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl), který šel proti proudu a přesvědčil všechny, že je přístroj potřeba,“ řekl přednosta Onkologické kliniky Jakub Cvek.

Jeden z pacientů, kterému léčba kybernetickým nožem pomohla, je i Miroslav Mikulášek z Prahy. S touto formou léčby se setkal v roce 2012. „Měl jsem dva útvary na plicích, které mi chtěli vyoperovat a ta možnost se mi nelíbila. Pak jsem zjistil, že je tu pracoviště, kde to jde i bez zbytečné krve a kde jsme podle předchozích zkušeností nádory zlikvidovali. Dneska se jezdím potápět a nedělá mi to žádný problém,“ uvedl.

Ve FNO přístroj obslouží za rok dvakrát více pacientů, než je běžné. Lékaři se shodují, že je kybernetický nůž už značně opotřebovaný. „Poruchy narůstají a musíme se zamyslet, jak dále. Pokud chceme udržet spektrum léčených onemocnění a hlavně vysoké počty pacientů, tak se bez něj neobejdeme. Nový přístroj by byl rychlejší, přesnější a efektivnější a budeme schopni uspokojit až o 20 procent více pacientů,“ řekl Cvek. Nový přístroj by nemocnice mohla získat do dvou let.

Reklama

Doporučované