Hlavní obsah

Ostravský Svět techniky vystaví skafandr kosmonauta i superpočítač

Foto: NASA

Ilustrační foto.

Reklama

Ostravský Svět techniky představí obnovené expozice. Lidé v něm mohou vidět například věrnou kopii skafandru Neila Armstronga, prvního člověka na Měsíci.

Článek

„Replika doputuje z USA na pár týdnů. Zblízka si budou moci návštěvníci prohlédnout také superpočítač Anselm, který donedávna sloužil k superrychlým a složitým výpočtům vědcům z celého světa,“ řekla mluvčí Dolních Vítkovic Eva Kijonková.

„Především jsme úplně proměnili Svět civilizace. Na návštěvníky tu čekají taková překvapení, jako je superpočítač Anselm. Nebo interaktivní čistírna odpadních vod a spousta vychytávek ukazujících, jak z odpadu znovu vyrobit užitečné věci,“ doplnil ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

Expozice Svět civilizace se dočkala i exponátů, které přibližují, co je to takzvaná cirkulární ekonomika, umělá inteligence či technologie pro dekarbonizaci naší planety. Jednotlivé exponáty je možné zkoušet a zkoumat tak, jak je v ostravském science centru zvykem. Dítě i dospělý se tak například může stát zaměstnancem dispečinku elektrárny a vyzkoušet si vyrobit energii a následně rozsvítit třeba i část expozice. Za zmínku stojí také exponát, který zájemce provede krok po kroku celým procesem fotosyntézy.

Tahákem je i zmíněný superpočítač, továrna na zpracování ohromného množství dat. „Představte si řadu skříní plnou blikajících světýlek. Díky spoustě rychlých procesorů, které mají k dispozici velké množství paměti a jsou vzájemně propojené ultrarychlou sítí, mají takto výkonné stroje schopnost zkoumat lidskou DNA, dešifrovat informace nebo počítat pohyb ve vesmíru,“ vysvětlil Švrček.

Od 5. června přibudou v expozici i další vesmírná lákadla. Návštěvníci se mohou těšit na vizuálně poutavé a vědomostmi nabité přiblížení mise vesmírné lodi Apollo 11, která 20. července 1969 poprvé vysadila lidi na povrchu Měsíce. „Ze Spojených států k nám dokonce na pár týdnů doputuje zcela přesná replika skafandru Neila Armstronga, prvního člověka na Měsíci. Všem fanouškům vesmírné turistiky pak zprostředkujeme malý výlet na Měsíc, který u nás bude přímo na dosah,“ doplnil ředitel Světa techniky.

A protože 20. červenec je nejen dnem přistání člověka na Měsíci, ale také Dnem otců, nabídnou Dolní Vítkovice právě v tomto termínu pro všechny zájemce tréninkové programy NASA pro astronauty.

Reklama

Doporučované