Hlavní obsah

S právníky řešíme, jak srazit Zemana, říká Němcová

Foto: s, Seznam Zprávy

Hostem Marie Bastlové byla senátorka Miroslava Němcová.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Senátorka Miroslava Němcová se v posledních dnech pustila do tvrdé kritiky českých politických špiček. Kvůli Vrběticím nešetřila prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše i jeho ministry. Jak by se na jejich místě zachovala ona?

Hostem Ptám se já byla senátorka Miroslava Němcová (ODS).

Němcová hovořila o tom, že Zeman svým vystoupením k Vrběticím selhal a měl by abdikovat. Týdenní mlčení bylo podle ní jednoznačné selhání. „Nemusel mít všechny informace, nemusel zevrubně vyprávět, co všechno ví, ale mohl přinést povzbuzení, mohl přinést jistotu, že stojí za vládou. Že s vládou budou usilovat o co nejrychlejší vyšetření,“ řekla v rozhovoru.

Podle ní přitom nešlo jen o dobu, která od zveřejnění zjištění o kauze ve Vrběticích k vyjádření prezidenta uplynula, ale také jaké pochybnosti a dohady se během ní nastřádaly. Podle Němcové to byl dokonce prezidentův cíl a bavilo ho, jak se v tom všichni „vaří“. „Zpětně viděno si podle mě hledal pouze čas na to, aby rafinovaně vyjádřil, že vládu nepodporuje. Že stojí na straně Ruska a je více prezident Ruska než České republiky, což se podle mě jednoznačně potvrdilo,“ dodala.

Senátoři mezitím začali prověřovat i možnosti podání ústavní žaloby na prezidenta republiky právě kvůli výrokům k případu výbuchu ve Vrběticích. „Právníci se teď zabývají tím, do jaké míry jsme schopni napsat tu případnou žalobu tak, aby měla šanci u Ústavního soudu uspět. Dali jsme si na to pár týdnu čas, aby se zpracovaly analýzy, o co se můžeme opřít,“ dodala Němcová.

V rozhovoru zkritizovala i vládní řízení pandemie a kroky ministra zdravotnictví Petra Arenbergera ve funkci. „Už čtvrtý ministr nemá jasno, zda pustit všechno, chránit všechno, nebo jít nějakou střední cestou,“ vysvětlovala.

Němcová se opakovaně vyhýbá otázkám na svou prezidentskou kandidaturu. Kdy se o ní rozhodne? „Bude to záviset na tom, zda se budu cítit tak silná, odolná a tak schopná, jako se cítím třeba teď,“ dodala.

Je teď správná doba na snahy o sesazení vlády? A zvládla by opozice řídit pandemii lépe než koalice ANO a ČSSD?

Poslechněte si rozhovor v úvodním audiu, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Týdenní mlčení bylo jednoznačné selhání hlavy státu,“ řekla v Ptám se já senátorka Miroslava NěmcováVideo: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail: audio@sz.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované