Hlavní obsah

Ostře sledovaná Itálie: Padne premiér a s ním i eurozóna?

 

Reklama

Italové v referendu rozhodují o ústavních změnách. Pokud neprojdou, otřese to i celou Evropskou unií.

Článek

Až se dnes hodinu před půlnocí na Apeninském poloostrově zavřou volební místnosti, bude rozhodnuto o osudu italského liberálního premiéra Mattea Renziho. Ale především také o dalším osudu Evropské unie. Italské referendum o ústavních změnách, s nímž Renzi spojil svou budoucnost v čele státu, má totiž potenciál zatřást evropskou osmadvacítkou ještě víc než takzvaný brexit, kdy Britové na jaře zvolili opuštění Unie.

O co kráčí? Italové dnes hlasují o rozsáhlých proměnách ústavy. Ty mají levicovému premiérovi umožnit prosadit nevyhnutelné ekonomické reformy, které dosud blokuje zkostnatělý italský parlamentní systém.

Základem je, že se významně zmenší moc druhé komory parlamentu. Případná změna sníží počet členů senátu o dvě třetiny. Tato komora má také reformou ztratit možnost svrhnout vládu a má přijít o značný vliv na blokování přijímaných zákonů. Změny by potkaly i tamní sněmovnu, která by zákony označené vládou za přednostní měla projednávat ve zrychleném režimu, a to během 70 nebo 95 dnů.

Proč Renzi svázal své setrvání u moci s výsledkem všelidového hlasování? Jeho vláda by byla v podstatě neschopná jakékoliv akce. Stagnující italská ekonomika přitom nutně potřebuje rozsáhlé strukturální změny.

Rozhodnou nerozhodní

Renziho vyhlídky ovšem zatím nevypadají příliš nadějně. Italské zákony zapovídají patnáct dní předem zveřejňovat průzkumy. Ty poslední ale dávaly převahu až pěti procentních bodů odpůrcům změn. Tou dobou bylo ale také velké procento nerozhodnutých voličů.

Co by to znamenalo? Nastoupila by úřednická vláda, která by jen udržovala aktuální stav. Itálie by navíc byla pod tlakem Bruselu kvůli neplnění rozpočtových kritérií nastavených k uchování stability společné měny.

V příštích volbách by navíc měl kvůli dalšímu šíření euroskepticismu výraznou šanci uspět nečitelný populista Beppe Grill.

Neutěšená ekonomická situace spolu s nejistotou, jak bude vládnutí v Itálii vypadat, by pak podle ekonomů rozkolísaly evropské trhy a ohrozily celý projekt společné měny.

Odhady výsledků se očekávají hned po uzavření volebních místností, konečné výsledky až v pondělí brzy ráno. Hlasovat může 52 milionů italských voličů, přes čtyři miliony z nich tvoří Italové žijící v zahraničí.

Reklama

Související témata:

Doporučované