Hlavní obsah

Ostře sledované hlavy. Proč měla Trumpová u papeže závoj a v Arábii ne?

Při návštěvě Vatikánu Trumpová striktně dodržela dress code, v Saúdské Arábii ale ne.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Pečlivě promyšlená garderoba Melanie Trumpové na první zahraniční cestě jejího muže se stala tématem veřejné debaty.

Článek

Volba svršků je jednou z mocných zbraní prvních dam významných států. A Melania Trumpová si je toho dobře vědoma. Na první zahraniční cestu svého muže – amerického prezidenta Donalda Trumpa - vyrazila pečlivě připravena. Podle amerických médií má dokonce na každou zastávku speciální sadu zavazadel, aby se outfity nepomíchaly.

Namísto hodnocení toho, zda se pečlivá příprava vyplatila a tím pádem první dáma při svém prvním zahraničním vystoupení uchvátila, řeší módní sloupky zahraničních médií její hlavu (sami se můžete podívat ve videu nahoře).

Nejvíce otázku, proč u papeže se Melanie Trumpová držela striktně vatikánského protokolu a zakryla hlavu mantilou, a naopak v Saúdské Arábii, kde platí pro místní ženy striktní nařízení zakrývání hlavy, chodila prostovlasá.

Mluvčí Trumpovy manželky uvedla, že Vatikán trval na své zavedené tradici. Podle ní se ženy s papežem setkávají v černé, mají dlouhé rukávy a oděv je upnutý až ke krku. K tomu pak náleží i krajkový závoj. Výjimka platí pro sedm katolických královen a princezen, které naopak mají privilegium obléci bílou.

Od Američanů spíš šlo o politický vzkaz, vyjádření úcty k hostiteli, který byl dříve k Donaldu Trumpovi kritický. V minulosti totiž papež František mluvil o tom, že je třeba některé striktní zvyky zrušit. A oděv dam je jednou z nich. Ostatně nedávno přijal třeba manželku prince Charlese Camillu v šatech barvy šampaňského a bez pokrývky hlavy.

Aby to bylo ještě „uctivější“, Melania vsadila na hedvábné šaty italské značky Dolce & Gabbana.

Naopak v Saúdské Arábii si přitom vystačila s tím, že neodhalovala zbytečně mnoho kůže. Podobně symbolicky jako ve Vatikánu se zachovala ve chvíli, kdy Donald Trump přebíral tamní nejvyšší vyznamenání. Zvolila róbu odkazující na tradiční oděv abája.

„Mnoho lidí říká, že odmítnutí šátku v Saúdské Arábii paní Obamovou bylo znamenité, ale [Saúdové] byli uraženi. Máme už tak dostatek nepřátel.”

Vlasy - ve stylu muslimských žen - ale nikdy neskryla. Zahraničním návštěvám to jinak přísní Saúdové umožňují. V minulosti bez šátku Rijád navštívila například Angela Merkelová, Theresa Mayová nebo Michelle Obamová.

Za zmínku stojí, že právě Obamovou za to v roce 2015 ostře zkritizoval - tehdy ještě prezidentský kandidát - Donald Trump.

Reklama

Doporučované