Hlavní obsah

Převrat na Praze 1 umožnila „zakopaná válečná sekyra“ s mužem z Bémovy éry

Foto: Profimedia.cz

Bývalý starosta Prahy 1 Filip Dvořák.

Reklama

Tak vyhrocené střídání u moci pražská komunální politika dlouho nezažila. Důležitou zákulisní roli sehrál politický rutinér a dobrovolný hasič Filip Dvořák z ODS.

Článek

„Diamant Prahy”. Tak se Praze 1 přezdívá mezi šíbry. Historické jádro hlavního města je lukrativní především z hlediska privatizace bytů či vybírání vysokých nájmů – ať už za bydlení, různé restaurace, hotely, stánky s buřty nebo luxusní butiky v nejdražší české ulici zvané Pařížská a na zhruba stejně drahé ulici Na Příkopě. Nelze se divit, že vládnout této městské části vyžaduje vysokou odolnost vůči nejrůznějším vnějším tlakům a také politický um.

Koalice starosty Pavla Čižinského (Praha 1 sobě) se v úterý rozpadla a otěží se chopila nová sestava v čele s novým starostou Petrem Hejmou (uskupení My, co tady žijeme).

K tomu, aby v 25členném zastupitelstvu nová koalice (ve složení My, co tady žijeme, TOP 09, ODS a ANO) uspěla, potřebovala nejen většinu alespoň jednoho hlasu (ve skutečnosti získala přesně potřebných 13 hlasů), ale i podporu místních zákulisních hráčů. Několik zdrojů Seznam Zpráv se shodlo, že tímto klíčovým prvkem byl bývalý starosta Prahy 1 a protřelý pražský politik Filip Dvořák z ODS.

Bez jeho souhlasu by ODS na Praze 1 stěží novou koalici podpořila. Dvořák v místní ODS udržuje nejen neformální vliv, sílu mu dává i fakt, že je vyslancem ve výkonné radě, která představuje jeden z nejvyšších celostranických orgánů. Stěžejní bylo, že Dvořák s Hejmou v poslední době zakopali válečnou sekeru. Bez jejich kooperace by se nová reprezentace Prahy 1 neupekla. Jejich konflikt propukl už před více jak deseti lety.

Dvořák v roce 2009 Hejmu vystřídal v čele radnice Prahy 1. Byl to o to silnější rozpor, že oba byli členy ODS. Jejich cesty se následně rozešly, Hejma dal ODS košem a od roku 2014 je členem hnutí STAN. Ještě v posledních volbách v roce 2018 kandidoval Hejma proti své mateřské straně. V posledních měsících se však hrany začaly obrušovat.

„Respektuji Petra za jeho aktivitu v komunální politice a nekonečně si ho vážím za to, jak komunikuje s obyvateli na Praze 1. To je jiná disciplína než s obyvateli například ve Kbelích, kde se všichni mohou potkat v místní hospodě. Potkat obyvatele na Praze 1 je jako sbírat lanýže,” vyjádřil Dvořák respekt novému starostovi první městské části.

Záznam emotivního jednání o odvolání starosty Pavla Čižinského.Video: Praha 1, Seznam Zprávy

V politice na Praze 1 se Dvořák pohybuje de facto od revoluce. „Jestli se ptáte na mou roli v tomto případě, tak je to ta role, že se mnozí obávali, že mám vůči Petrovi Hejmovi nějakou zášť. Spousta lidí měla obavu z mé nevůle. Ale mají špatnou optiku. Není to pravda, Dvořák ničemu nebrání. Kdokoliv chce vést Prahu 1, bude lepší než starosta Pavel Čižinský, nevím, proč bych něčemu měl bránit,” řekl Seznam Zprávám Dvořák, který je členem výkonné rady občanské demokracie.

Dvořák se naopak netají nechutí k reprezentaci exstarosty Čižinského, která u něho vznikla kvůli údajnému sporu o dobrovolné hasiče. „Jsem součástí dobrovolných hasičů na Praze 1. Pořádáme dětské tábory, letos by to měl být už desátý ročník. V srpnu loňského roku přijala radnice usnesení, že tábory se v Loretánské zahradě budou pořádat i další ročníky. V průběhu října si radnice svolala i veřejné slyšení a lidí se zeptala, co by v Loretánské zahradě chtěli. Zvítězil návrh dětského tábora. No, skončilo to tak, že o Vánocích jsme zjistili, že novou smlouvu na využívání zahrady jsme nedostali a děti o tábor asi přijdou. To je neuvěřitelná frackovitost,” vysvětluje Dvořák, který na přelomu milénia „proslul” různými bytovými kauzami.

Exstarosta Prahy 1 Čižinský označil novou Hejmovu koalici za reprezentanty starých pořádků a za rakovinu v podobě korupce a klientelismu. „Myslím, že dnešní den jasně dokazuje, že my jsme tu korupci skutečně nepřipouštěli a že jsme byli skutečně nepohodlní,“ dodal Čižinský. Dvořák je zase přesvědčený, že Čižinského koalice si pád způsobila sama. „Oni sami sobě dali lekci. Spáchali sebevraždu v tom, že si sami pod sebou podřízli židli. Měli pumpovat vodu z podpalubí, ale nepumpovali. Měli přesvědčit tvrdou prací a výkony. Naprosto selhali. To je můj názor,” dodal Dvořák.

Návrat bardů

Filip Dvořák patří k éře pražské ODS reprezentované především někdejším primátorem Pavlem Bémem. Její představitelé se na pražské komunální úrovni pohybovali zejména do roku 2010. Po tehdejších volbách se zdálo, že o Dvořákovi a spol. už nebude v politice slyšet. Nestalo se. Nejen, že je členem vysokého orgánu ODS – výkonné rady, teď sehrál roli i při převratu na Praze 1. O funkce v politice prý už ale nestojí, spíše nabízí jakýsi mentoring.

„Kandidovat do nějaké veřejné funkce již nechci. Když má o ně někdo zájem, rád předám zkušenosti, kterých jsem nasbíral docela dost od doby, kdy jsem spoluzakládal ODS. Za tu dobu jsem zažil i momenty, kdy se udělala špatná rozhodnutí, takže teď mohu říct, jak takové chyby neopakovat,” popisuje Dvořák, mezi jehož přátele patří například vlivný lobbista a podnikatel Tomáš Hrdlička.

Dvořák se v minulých letech uchytil v Hospodářské komoře vedené Vladimírem Dlouhým, kde působí v představenstvu. V kuloárech se spekuluje, že má blízko k uhlobaronovi Pavlu Tykačovi. Takovou informaci však relativizuje. „Několik let již pracuji v hospodářské sekci Hospodářské komory. Z tohoto titulu jsem v pracovní skupině, která se zabývá vyhodnocením uhelných zdrojů. Tam samozřejmě padají jména jako ČEZ nebo Pavel Tykač, protože souvisejí s touto branží. Nikoliv ale tak, že bych s někým z nich spolupracoval,” vysvětluje Dvořák.

V rámci činnosti pro Hospodářskou komoru dle svých slov prosazuje politiku vlády Andreje Babiše (ANO). „Zaměřuji se na hospodářství a českou ekonomiku a energetický mix, nikoliv na uhlí jako takové. Prosazuji vládní politiku soběstačnosti a bezpečnosti dodávek energií pro firmy i obyvatele,” dodává.

Reklama

Doporučované